Αγωνία για έκρηξη κρουσμάτων τον Φεβρουάριο

Ανησυχούν οι ειδικοί

Oι ειδικοί ανησυχούν για αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού παρά το συνεχιζόμενο lockdown και εκτιμούν ότι η μικρή μείωση την περίοδο των εορτών μετασχηματίζεται σε τάση αύξησης των μολύνσεων στα τέλη Ιανουαρίου.

«Είμαστε σε μια αρχή κλιμάκωσης η οποία φαίνεται ήδη στα πρώτα αποτελέσματα ακόμα και με τον χαμηλό αριθμό των τεστ. Μείωση της περιστολής κατά 20% και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αυτό μετασχηματίζεται σε τάση αύξησης των κρουσμάτων. Ευτυχώς ελήφθη η απόφαση για το lockdown που είναι σε ισχύ. Όμως με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς -με κάποιο τρόπο- προφανώς θα υπάρξει συνέχιση της αύξησης η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η τάση τον Οκτώβριο είναι πολύ πιο κάθετη σε σχέση με αυτό που θα δούμε να συμβαίνει τώρα. «Θα αρχίσουμε να νιώθουμε την πίεση και κάποια στιγμή από τα μέσα του Φεβρουαρίου και μετά θα έχουμε όντως πίεση στο σύστημα Υγείας κάτι που κανείς δεν θέλει. Ευελπιστώ ότι δεν θα φτάσουμε εκεί γιατί θα πάρουμε άλλα μέτρα ενδιάμεσα» πρόσθεσε.

Το click away δεν αυξάνει σημαντικά τα κρούσματα
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της διασποράς και την αποφυγή μιας νέας έξαρσης της πανδημίας, πρότεινε αύξηση της τηλεργασίας και αυστηρό έλεγχος κατά πόσο εφαρμόζεται στην πράξη. Πρόσθεσε δε, ότι το click away μπορεί να εφαρμοστεί γιατί όσο κι αν αυξάνει τη διασπορά, η αύξηση δεν είναι σημαντική. Όσον αφορά για τον εορτασμό του Πάσχα o κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από τι θα κάνουμε αυτή την περίοδο αλλά και τον Φεβρουάριο.

Σκληρό lockdown 3 εβδομάδων για να πέσουν τα κρούσματα

Την πεποίθηση ότι ένα σκληρό lockdown δύο ή τριών εβδομάδων θα έριχνε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό, κάτι που σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας θα επέτρεπε να μην ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως ο κόσμος τον Νοέμβριο εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ τη δυνατότητα των μετακινήσεων. Αντίθετα τον Μάρτιο όχι, γιατί φοβόταν, πρόσθεσε μιλώντας στον Σκάι.

Σχετικά άρθρα