«Άγριο πέσιμο» Τραμπ στον Αυστραλό πρωθυπουργό

«Δεν είναι μια “καλή μέρα”, mate»!

Τουλάχιστον επεισοδιακή ήταν η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον επικεφαλής ενός από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, της Αυστραλίας.

Ο Τραμπ μίλησε στο τηλέφωνο με τον Μάλκολμ Τέρνμπουλ, πρωθυπουργό της Αυστραλίας, με κύρια αφορμή το διάταγμά του για τους πρόσφυγες και το πώς αυτό θα επηρεάσει τις μεταξύ τους συμφωνίες. Αν και αρχικά ανακοινώθηκε πως οι συμφωνίες ΗΠΑ-Αυστραλίας για το θέμα ισχύουν κανονικά και πως η χώρα του νότιου ημισφαιρίου εξαιρείται από τις απαγορεύσεις, εν τούτοις στο τηλεφώνημα υπήρξε μεγάλη ένταση, με τον πρόεδρο Τραμπ να λέει έξαλλος πως αυτό «ήταν το χειρότερο τηλεφώνημα» από όσα έχει κάνει μέχρι τώρα!

Οι πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post αναφέρουν επίσης πως ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον πρωθυπουργό Τέρνμπουλ: «Αυτή δεν είναι “καλή μέρα”, φίλε», χρησιμοποιώντας την αγαπημένη, καθημερινή έκφραση των Αυστραλών, το «mate». Οι πληροφορίες λένε επίσης, πως αφού ο Τραμπ «κατσάδιασε» για τα καλά τον Τερνμπουλ για την συμφωνία που είχε υπογράψει με τον προκάτοχό του για τους πρόσφυγες, τον «κορόιδεψε» για την εκλογική του πλειοψηφία, που είναι οριακή, ενώ δεν δίστασε να του πει πως με την συμφωνία αυτή, οι Αυστραλοί ουσιαστικά «εξάγουν» στις ΗΠΑ τους «επόμενους βομβιστές της Βοστώνης»!

Στο τέλος μάλιστα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεισε το τηλέφωνο βάζοντας πρόωρο τέλος στην συζήτηση μόλις στα 25 λεπτά, ενώ επρόκειτο να κρατήσει μία ώρα!

«Αυτή είναι η χειρότερη συμφωνία όλων των εποχών», ήταν τα λόγια του Τραμπ για το γεγονός πως Ομπάμα και Τερνμπουλ είχαν συμφωνήσει να δεχθούν οι ΗΠΑ 1.250 από τους δεκάδες χιλιάδες που κατακλύζουν τα κέντρα κράτησης της Αυστραλίας – δηλώνοντας πάντως πως θα την εφαρμόσει.

«Με σκοτώνεις πολιτικά», είπε ακόμα ο αμερικανός πρόεδρος στον Τερνμπουλ, ενώ λίγο αργότερα έγραψε στο Twitter του: «Το πιστεύετε; Η διοίκηση Ομπάμα υπέγραψε να πάρει χιλιάδες παράνομους μετανάστες από την Αυστραλία. Γιατί; Θα μελετήσω αυτή την ηλίθια συμφωνία!».

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους που επικαλείται η Washington Post, ο Τραμπ συμπεριφέρθηκε κατ΄ανάλογο τρόπο και σε άλλους ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε από όταν ανέλαβε την προεδρία, όπως για παράδειγμα με τον πρωθυπουργό του Μεξικού. Αυτή τη φορά όμως, λένε οι πηγές αυτές, ξεπεράστηκε κάθε προηγούμενο.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας πάντως, όταν ρωτήθηκε σχετικά, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, τονίζοντας πως αυτά τα τηλεφωνήματα είναι «ειλικρινή και εμπιστευτικά» και πως ο ίδιος δεν πρόκειται να ενισχύσει το ρεπορτάζ.

Σχετικά άρθρα