Ακολουθίες… κεκλεισμένων των θυρών!

Όλα τα σενάρια για τις Εκκλησίες ενόψει Μ. Εβδομάδας

Όλα τα σενάρια μελετά η Κυβέρνηση για τους ναούς εν όψει Πάσχα λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Το επικρατέστερο, καθώς επίσημη απόφαση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, προβλέπει οι λειτουργίες και οι ακολουθίες να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών!

Ωστόσο, σε αυτό το σενάριο, οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδικτυακά τις ακολουθίες, με τους ιερούς ναούς να παραμένουν ανοιχτοί για ατομική προσευχή, προκειμένου οι πιστοί να μπορούν να ανάψουν ένα κερί και να αποχωρήσουν.

Βέβαια, τις προηγούμενες ημέρες κάποιοι μητροπολίτες, όπως ο Κυθήρων Σεραφείμ, ο Σιδηροκάστρου Μακάριος και ο Κερκύρας Νεκτάριος, παρά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, καλούσαν τους πιστούς στις εκκλησίες για κανονική λειτουργία στους ναούς, φαινόμενο που η Κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη Μονή Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας όπου βρίσκεται έστειλε μήνυμα προς τους πιστούς να μείνουν στο σπίτι τους για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τους οικείους τους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δίνοντας παράλληλα εύσημα σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Η Εκκλησία της Ελλάδος εν όψει της εορτής του Πάσχα και προφανώς υπό τον φόβο αυστηρότερων περιορισμών θέλει να κατοχυρώσει από την Πολιτεία ότι θα επιτραπεί στους κληρικούς να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία και τις Ιερές Ακολουθίες κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, όπως αναφέρει σε επιστολή που απέστειλαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε τέσσερις δικηγόροι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών στις εκκλησίες. Οι δικηγόροι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία πανελλαδικά απαγορεύτηκαν προσωρινά οι λειτουργίες και οι ιεροπραξίες στις εκκλησίες και τους άλλους θρησκευτικούς χώρους λατρείας. Η αίτηση των τεσσάρων πολιτών-νομικών θα συζητηθεί στο ΣτΕ στις 5 Μαΐου.

Τέλος, με ματαίωση απειλεί η πανδημία του κορονοϊού και την καθιερωμένη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο ανήμερα το Μεγάλο Σάββατο με τιμές αρχηγού κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη κάνει τον προγραμματισμό να φέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα, ωστόσο λόγω του κορονοϊού είναι άγνωστο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη αποστολή στους Αγίους Τόπους.

Σχετικά άρθρα