Ακριβό μου… Brexit

66 δισ. λίρες το κόστος για τους Βρετανούς

Ενώ η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ συνεχίζει να είναι θρίλερ με άγνωστη κατάληξη το κόστος του Brexit συνεχίζει να μεγαλώνει.

Σύμφωνα με τον independent σε λιγότερο από τρία χρόνια η υπόθεση Brexit έχει κοστίσει στη βρετανική οικονομία 66 δισεκατομμύρια λίρες ή 1.000 λίρες για κάθε άτομο στη χώρα.

Ενώ το αδιέξοδο εντείνεται και ο κίνδυνος για έξοδο από την ΕΕ μεγαλώνει επιχειρηματίες έχουν μειώσει τις επενδύσεις τους και σύμφωνα με τον οίκο Standard and Poor’s το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά 3%.

Υπολογίζεται ακόμα ότι από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει 550 εκατομμύρια λίρες οικονομικής ανάπτυξης ανά εβδομάδα.

Μια απότομη πτώση της αξίας της λίρας έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων, ανέφερε η S&P.

Παράλληλα, η ασθενέστερη στερλίνα σήμαινε ότι οι εισαγωγές είναι ακριβότερες, ενώ οι αυξημένες τιμές μεταφέρονται στους καταναλωτές.

Μια υποτιμημένη λίρα αναμενόταν να ενισχύσει τις εξαγωγές της Βρετανίας καθώς γίνονται φθηνότερες για τους αγοραστές του εξωτερικού που έχουν άλλα νομίσματα.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν παρουσίασαν σημαντική αύξηση στις πωλήσεις στο εξωτερικό, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση.

Ο οικονομολόγος της S&P, Μπόρις Γκλας (Boris Glass) δήλωσε: «Η αβεβαιότητα σχετικά με το σχήμα και τη μορφή του Brexit θα παραλύσει όλο και περισσότερο οποιαδήποτε μελλοντική λήψη αποφάσεων. Αυτό αντικατοπτρίζεται ιδιαίτερα στη συρρίκνωση των επιχειρηματικών επενδύσεων το 2018».

Σχετικά άρθρα