Αλλαγές στα capital controls

Παραμένει όμως το όριο

Σε νέα χαλάρωση των capital controls, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα προχωρήσει η κυβέρνηση με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ακόμα και εβτός της ημέρας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε το “πράσινο φως” για χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών σε συγκεκριμένες συναλλαγές, αλλά όχι στις αναλήψεις.

Οι τροποποιήσεις επί το … χαλαρότερο στα capital controls θα ισχύσουν για συγκεκριμένες συναλλαγές και πάντως όχι για τις αναλήψεις μετρητών από τα γκισέ των τραπεζών ή τα ΑΤΜ, για τις οποίες θα εξακολουθεί να ισχύει το όριο των 420 ευρώ για κάθε εβδομάδα που ξεκινά από τις 12:01 π.μ. του Σαββάτου και τελειώνει στις 12:00 μ.μ. της επόμενης Παρασκευής.

Πληροφορίες ήθελαν εδώ και καιρό την αύξηση των ορίων, όμως φαίνεται ότι η καθυστέρηση της αξιολόγησης από τους δανειστές, εμποδίζει αυτή την στιγμή την αλλαγή των ορίων αναλήψεων, αφού παραμένει ρευστή η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τελευταία χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων έγινε στις 12 Ιανουαρίου και αφορούσε σε διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις και τις αποπληρωμές δανείων.

Με την τότε απόφαση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών και προέδρου της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, Έλενας Παπαδοπούλου, παρέχονταν νέες διευκολύνσεις, καθώς αυξάνονταν τα όρια που έχουν οι τράπεζες για να εγκρίνουν αιτήματα μεταφοράς χρημάτων από επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΕΚΤ συναίνεσε στη νέα χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών παρά το γεγονός ότι η βελτίωση της πορείας των καταθέσεων στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2015 – Ιανουαρίου 2016, ανεκόπη απότομα τον Φεβρουάριο, λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν οι εβδομαδιαίες αναλήψεις των 420 ευρώ ανά λογαριασμό με αποτέλεσμα το ισοζύγιο εισροών – εκροών να καταστεί εκ νέου αρνητικό.

Σχετικά άρθρα