Άμεση ακύρωση του Brexit

Τι υποσχέθηκαν οι Φιλελεύθεροι

Ακύρωση του Brexit δίχως να χρειαστεί δεύτερο δημοψήφισμα θα περιλαμβάνει το προεκλογικό πρόγραμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Βρετανία, όπως αποφάσισαν σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία τα μέλη της παράταξης στο τακτικό συνέδριο.

Η δέσμευση θα ενεργοποιηθεί εφόσον το κόμμα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, ενδεχόμενο που είναι απίθανο, όμως καταδεικνύει την δυναμική που διατηρεί σε μερίδιο της βρετανικής κοινωνίας η επιθυμία ανατροπής του δημοψηφίσματος του 2016.

Εάν δεν αναλάβουν την διακυβέρνηση οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα παραμείνουν υπέρμαχοι δεύτερου δημοψηφίσματος που θα περιλαμβάνει την επιλογή παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα ηγέτιδα της παράταξης, Τζο Σγουίνσον, ξεκαθάρισε πως οι Φιλελεύθεροι θα συνεργαστούν προεκλογικά με άλλα κόμματα που θέλουν δεύτερο δημοψήφισμα και σε κάθε περίπτωση θα αγωνιστεί ώστε να αποτρέψει άτακτο Brexit.

Το συνέδριο στο Μπόρνμουθ είχε ελαφρώς πανηγυρική ατμόσφαιρα, δεδομένου ότι υπό την σκιά του Brexit το κόμμα έχει συγκεντρώσει περισσότερα μέλη παρά ποτέ, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προσχωρήσει στις τάξεις του πρώην Εργατικοί και Συντηρητικοί βουλευτές.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας εξόδου με την ΕΕ, μετά τις βαριές κοινοβουλευτικές ήττες που υπέστη που καθιστούν νομικά αδύνατο το άτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

Αύριο Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα συναντηθεί για πρώτη φορά μετά την εκλογή του, τον Ιούλιο, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σχετικά άρθρα