Αμετάβλητος ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Η ΕΚΤ διέψευδε τις Κασσάνδρες, αποφασίζοντας να αφήσει αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού

Eν μέσω έντονης φημολογίας για capital control, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει πως στηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διατηρώντας στα τρέχοντα επίπεδα τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει αμετάβλητο στα 89 δισ.ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, η Τράπεζα της Ελλάδος υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για να «εγγυηθεί την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Είναι προφανές πως οι Ευρωπαίοι πετούν το μπαλάκι στο γήπεδο της Ελλάδας, επιχειρώντας να «στριμώξουν» τον πρωθυπουργό, Αξέξη Τσίπρα, μετά την απόφασή του για δημοψήφισμα την Κυριακή (5/7).

Ο «πόλεμος» της Ελλάδας με τους διεθνείς τοκογλύφους είναι σε πλήρη εξέλιξη και ουδείς μπορεί να προβλέψει που μπορούν να φτάσουν προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους.

Οι δανειστές θέλουν να διατηρήσουν την Ελλάδα «σκλαβωμένη» προκειμένου να πάρουν και το τελευταίο «ασημικό» που διαθέτει.

Φίλοι και σύμμαχοι πλέον δεν υπάρχουν στην Ευρώπη. Κουμάντο κάνουν οι τραπεζίτες που έχουν κηρύξει οικονομικό πόλεμο στην Ελλάδα για να τα πάρουν όλα.

Το μήνυμα της ΕΚΤ στην ελληνική κυβέρνηση είναι σαφές: «Κάνε ότι σου λέμε αλλιώς θα στείλουμε το λαό στην οικονομική κόλαση!»

Από χθες βρίσκεται εν πλήρη εξελίξει η τρομοϋστερία ως προς τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ανακοινώσεις, δημοσιεύματα, φημολογίες να “καταρρέουν” το ένα μετά το άλλο.
Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του BBC και το Γερμανικό Πρακορείο (MNI), μετέδιδαν πως η ΕΚΤ θα αποφασίζε να κόψει τον ELA για την Ελλάδα.

Ο Robert Peston ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχει ενδεχόμενο να είναι κλειστές οι ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα.
“Η Ελλάδα πιθανότατα θα πρέπει να κηρύξει τραπεζική αργία τη Δευτέρα, εν αναμονή καθιέρωσης capital controls”, δηλώνε χαρακτηριστικά πηγή του BBC – που δεν κατονομαζόταν.

“Με την Ελλάδα να μη συμμετέχει πια σε κάποιο επίσημο πρόγραμμα διάσωσης, φαίνεται αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει να επεκτείνει τις πιστώσεις προς τις ελληνικές τράπεζες”, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, διότι η φερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου θα τεθεί εν αμφιβόλω, και η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή του κράτους.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, η ΕΚΤ διέψευδε τις Κασσάνδρες, αποφασίζοντας να αφήσει αμετάβλητο στα επίπεδα της Παρασκευής το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, μέσω του Μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας,μετά από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της προ ολίγου η ΕΚΤ, « η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψιν της την απόφαση της Κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος καθώς και την απόφαση του Eurogroup για την μη παρατάσση του ελληνικού προγράμματος».

Η ΕΚΤ σημειώνει την απόφαση για την ελληνική δημοψήφισμα και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ. Δεσμεύται να συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενω το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ βρίσκεται σε ετοιμότητα να αναθεωρήσει την απόφασή που έλαβε σήμερα.

πηγή: newsbomb.gr

Σχετικά άρθρα