Ανακηρύσσεται ο διάδοχος της Μέρκελ

Κρίσιμη μέρα για τη Γερμανία

Αρχίζουν στο Εκθεσιακό Κέντρο του Αμβούργου οι εργασίες του σημαντικότερου συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) τα τελευταία τουλάχιστον 18 χρόνια. Το απόγευμα θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση για τον διάδοχο της Μέρκελ.

Οι 1.001 σύνεδροι καλούνται, όπως είπε η απερχόμενη Πρόεδρος του κόμματος, Άγκελα Μέρκελ, «να χαράξουν την γραμμή που θα ακολουθήσει στο εξής η ηγετική ομάδα». Κυρίως όμως καλούνται να αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται τα πραγματικά προβλήματα της γερμανικής κοινωνίας.

Οι τρεις «μνηστήρες»

Φρίντριχ Μερτς: Σύμβολο ελπίδας ή «εντολοδόχος των κροίσων και των ισχυρών»;

Ο Φρίντριχ Μερτς εγκατέλειψε, προφανώς χολωμένος, την πολιτική μετά τον παραγκωνισμό του από την νυν καγκελάριο, η οποία ανέλαβε τη θέση του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του CDU το 2002 και εργάσθηκε ως οικονομικός δικηγόρος για διάφορους ομίλους. Στις ομιλίες του φρόντιζε όμως να τονίζει ότι δεν κρατάει κακία στην κ. Μέρκελ και θα συνεργαστεί μαζί της αρμονικά. Πολλοί δεν τον πιστεύουν, αλλά εκείνος διαβεβαίωνε συνεχώς τον σεβασμό του για την καγκελάριο και το αξίωμά της. Πάντως, αν τελικά εκλεγεί την εκδίκηση του θα την έχει πάρει.

Το παράδοξο είναι ότι τα αδύνατα σημεία του, όπως είναι η μακρά απουσία από την πολιτική, οι διασυνδέσεις με οικονομικούς παράγοντες διεθνώς και η τάση του να αποκτήσει χρήματα -έχει ετήσιο εισόδημα ένα εκατομμύριο ευρώ- ενώ επικρίθηκαν από μερίδα του τύπου, θεωρούνται από άλλους πλεονεκτήματα. Το γεγονός ότι απασχολήθηκε στη γερμανική θυγατρική της αμερικανικής Blackrock, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, δεν θα προβληματίσει όμως ιδιαίτερα τους αντιπροσώπους του συνεδρίου, ιδίως τους νεοφιλελεύθερους. Πάντως, ο πολιτικός επιστήμονας Πέτερ Γκρότιαν και ο οικονομολόγος Βέρνερ Ρίγκεμερ θεωρούν ότι εάν αναλάβει κομματικές ή κυβερνητικές ευθύνες η επιρροή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα θα γίνει τόσο μεγάλη όσο ποτέ άλλοτε στην Γερμανία. Αυτό υποστηρίζουν σε μελέτη τους με τίτλο «Φρίντριχ Μερτς: Eντολοδόχος των κροίσων και των ισχυρών».

Στην προεκλογική του εκστρατεία τόνιζε με νόημα ότι δεν είναι αυτός υπεύθυνος για τη μείωση του ποσοστού του CDU κάτω από το 30%, ότι προσωποποιεί την ελπίδα και ότι ένα καινούριος άνεμος θα πνεύσει με αυτόν: «Πριν λέγαμε επιδιώκουμε 40%+, μετά 30%+ και σήμερα λέμε ότι μας αρκεί να μην μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς εμάς. Εμένα δεν μου αρκεί». Υποψηφιότητα έθεσε για να συζητηθούν νέα θέματα στο κόμμα, να το κρατήσει ενωμένο και διότι έχει την αίσθηση ότι διαθέτει την σωστή στρατηγική για να μειωθεί στο μισό το ποσοστό του ακροδεξιού AfD. Επέκρινε μάλιστα τη στρατηγική του κόμματός του, διότι «τμήματά του υποτίμησαν τον πολιτικό κίνδυνο που προέρχεται από αυτό. Δεν επιτρέπεται να αποδεχτούμε ότι εκπροσωπείται και στα 16 τοπικά κοινοβούλια και έχει λάβει 12,6% σε εθνικό επίπεδο. Εγώ τουλάχιστον δεν το δέχομαι» έχει πει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μερτς, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν και ευρωβουλευτής έχει σαφώς εκφραστεί υπέρ της συνέχισης της ολοκλήρωσης της ΕΕ, κάτι το οποίο θα τον φέρει σε αντιπαράθεση με όσους, και δεν είναι λίγοι, τάσσονται στο κόμμα του κατά των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη. Θα συμφωνούσε και θα χαροποιούσε όμως τον κ. Μακρόν, τους Ευρωπαίους του Νότου, αλλά και όσους υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, διότι όπως τόνιζε είναι υπέρ του να πληρώνει η Γερμανία περισσότερα για την Ευρώπη.

Μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η ρητορική του δεινότητα και η ικανότητά του να ενθουσιάζει το ακροατήριο.

Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ: Σύμβολο σταθερότητας και συνέχειας ή απλώς ένας κλώνος της κ. Μέρκελ;

Η επιτυχημένη πρώην πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ και η νυν γενική γραμματέας του Κόμματος προοριζόταν κατά τα φαινόμενα από την κ. Μέρκελ και για διάδοχός της στην καγκελαρία. Μπορεί να επιχειρηματολογεί καλά, αλλά δεν έχει το χάρισμα να ενθουσιάζει το ακροατήριο, όπως άλλωστε και η …μέντοράς της η κ. Μέρκελ. Η ταύτισή μαζί της είναι πλεονέκτημα και ταυτόχρονα μειονέκτημα. Της καταλογίζουν υπερβάλλουσα εγγύτητα προς την καγκελάριο, αλλά η ίδια τόνιζε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν είναι ένα είδος κλώνου, μια άλλη μίνι-Μερκελ και προέβαλε ως παράδειγμα την σκληρή της θέση στο προσφυγικό για να αποδείξει την διαφοροποίησή της. Τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης εισόδου στη Γερμανία όσων έχουν διαπράξει αξιόποινη πράξη σε χώρα του Σένγκεν και ζητά να γίνει συνέδριο την προσεχή άνοιξη για την επεξεργασία των γεγονότων του 2015, δηλαδή της μαζικής εισόδου προσφύγων στην Γερμανία. Δεν βλέπει την αναγκαιότητα νέων αλλά παραδέχεται την αδυναμία εφαρμογής υπαρχόντων νόμων στο προσφυγικό.

Η κ. Κάρενμπάουερ τάσσεται υπέρ ενός ένα μακροπρόθεσμου σχεδίου για τις συντάξεις και μάλιστα πριν τις εκλογές σε μια σειρά ανατολικογερμανικών κρατιδίων που θα γίνουν το 2019, όπου αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση του ακροδεξιού AfD.

Στην προεκλογική της εκστρατεία τόνιζε ιδιαίτερα την 18χρονη κυβερνητική της θητεία στο Ζάαραλντ, τις εκλογικές μάχες που κέρδισε με ποσοστά πάνω από 40% και μάλιστα όταν έλαμπε δημοσκοπικά το άστρο του Μάρτιν Σουλτς, αλλά και την κομματική μεταρρύθμιση την οποία έχει δρομολογήσει. Προέβαλε επίσης το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με πολλά θέματα και ότι έχει αναπτύξει ένα πυκνό δίκτυο σχέσεων με τις τοπικές οργανώσεις του CDU.

Και η κ. Κάρενμπαουερ είναι γενικώς υπέρ της Ευρώπης χωρίς να προτείνει κάτι διαφορετικό από την σημερινή ασκούμενη πολιτική. Επίσης, βλέπει την αντιπαράθεση με τους Πράσινους ως σημαντική πρόκληση, διότι το κόμμα αυτό ενισχύεται χάρη στην περιβαλλοντολογική του πολιτική σε βάρος του δικού της.

Γενς Σπαν: Σύμβολο του μέλλοντος, όχι του παρόντος

Ο κ. Σπαν, είναι καλός ρήτορας, ικανός να συνεγείρει και με την …ορμή της νιότης του, την οποία και προέβαλε άλλωστε για να αποδείξει ότι προσωποποιεί το μέλλον του κόμματος. Οταν το 2040 οι άλλοι μονομάχοι θα είναι προ πολλού συνταξιούχοι, ο ίδιος θα είναι μόλις 60 ετών όπως τόνιζε χαρακτηριστικά. Είναι ο άνθρωπος των νέων «ανοικτών συζητήσεων» στην παράταξη, αλλά δεν έχει καμία οργανωτική εμπειρία στο κόμμα ή στην κοινοβουλευτική ομάδα όπως οι αντίπαλοί του. Με την κ. Μέρκελ συνεργάζεται στενά αφού είναι υπουργός της κυβέρνησής της και ουδείς φαντάζεται ότι θα έριχνε την καγκελάριο.

Στην απίθανη περίπτωση που εκλεγεί, θα είναι όμως προβληματικός ο συνδυασμός των δύο ιδιοτήτων του, δηλαδή του Υπουργού και του προέδρου του Κόμματος, καθώς θα χαράσσει τη γραμμή του, ενώ στην κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνεί με την κυβερνητική άποψη. Και αν διαφωνεί; Ο κ. Σπαν δεν έχει εκφράσει κάποια ιδιαίτερη θέση, για τα ευρωπαϊκά θέματα, είναι όμως γνωστός για την επικριτική του στάση για τους χειρισμούς της καγκελαρίου στο προσφυγικό. Τονίζει μάλιστα ότι το επιτευχθέν από το αδελφό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Βαυαρίας (CSU) ανώτατο όριο υποδοχής 200.000 προσφύγων και μεταναστών το χρόνο είναι πολύ υψηλό. Υποστηρίζει επίσης την θέσπιση αυστηρότερων νόμων στο προσφυγικό.

Στο συνταξιοδοτικό ο κ. Σπαν είναι ο σκληρότερος όλων, αφού επιμένει στη διατήρηση του κοινωνικού επιδόματος Hartz-IV που διασφαλίζει κατά την γνώμη του στους συνταξιούχους αξιοπρεπή διαβίωση, όχι όμως και κατά την γνώμη των ιδίων…

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα