Αναλήψεις χωρίς Capital Controls

Τι άλλαξε από τις 16 Ιουλίου

Οι τελευταίες αλλαγές στα capital controls άνοιξαν πλέον το δρόμο για αναλήψεις χωρίς όριο γι’ αυτούς που καταθέτουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Τα ποσά που κατατίθενται πλέον στις τράπεζες θεωρούνται «νέο» χρήμα και είναι ελεύθερη η ανάληψη τους για το σύνολο του ποσού της νέα κατάθεσης, ανεξαρτήτως ύψους. Η κατάθεση του νέου χρήματος μπορεί να γίνει τόσο από το γκισέ όσο και από το ΑΤΜ, όμως η ανάληψη γίνεται μόνο από τα τραπεζικά γκισέ. Δεν χρειάζεται νέος λογαριασμός καθώς τα μηχανογραφικά συστήματα «διαβάζουν» τις συναλλαγές και «βλέπουν» πότε μπήκε το νέο χρήμα και έτσι γίνεται αυτόματος διαχωρισμός.

Προσοχή όμως, μισθοί και συντάξεις δεν συγκαταλέγονται στις λεγόμενες νέες καταθέσεις και έτσι δεν είναι δυνατό να μπορέσει κάποιος είτε από το γκισέ, είτε από το ΑΤΜ να βγάλει περισσότερα από 420 ευρώ την εβδομάδα ή 840 ευρώ το 15ημερο.

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση εάν κάποιος κάνει ανάληψη και αμέσως μετά κατάθεση, το ποσό αυτό θεωρείται νέα κατάθεση και δεν έχει περιορισμό ανάληψης.

Τα 840 ευρώ

Παράλληλα σε εφαρμογή τέθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου, 16 Ιουλίου, το νέο όριο αναλήψεων των 840 ευρώ ανά 15νθήμερο. Πλέον οι καταθέτες μπορούν να «σηκώνουν» σωρευτικά έως και 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες (420 ευρώ ανά εβδομάδα x2).

Δεν πρόκειται για αύξηση του ορίου αναλήψεων, αλλά για παροχή της δυνατότητας ανάληψης με μία κίνηση του παραπάνω ποσού, οποιαδήποτε ημέρα του εκάστοτε οριζόμενου δεκαπενθημέρου.

Από το ερχόμενο Σάββατο 30/7 θα γίνει η πρώτη ανανέωση του 15νθημέρου. Στο πλαίσιο αυτό, οι καταθέτες θα μπορούν από τις 30/7 έως και τις 12/8, ημέρα Παρασκευή, να σηκώνουν έως και 840 ευρώ.

Εάν δεν προβούν στην ανάληψη αυτού του ποσού έως τότε, το όριο αυτό θα χαθεί από το Σάββατο 13/8, οπότε και θα ανανεωθεί εκ νέου το 15νθήμερο σωρευτικής ανάληψης.

Σημειώνεται ότι το όριο των 840 ευρώ ισχύει ανά φυσικό πρόσωπο ανά τράπεζα και μπορεί να εκταμιευθεί είτε από ΑΤΜ ή από το γκισέ.

Επίσης εάν κάποιος επιλέξει να καταθέσει εκ νέου τα χρήματα τότε το ποσό αυτό προσμετράται στις νέες καταθέσεις και παύει να έχει περιορισμούς. Άρα μπορεί να το εκταμιεύσει όποτε επιθυμεί με μία κίνηση.

Παραδείγματα

1. Έστω καταθέτης έκανε ανάληψη 250 ευρώ από το λογαριασμό του στις 19/7. Από το περασμένο Σάββατο έχει τη δυνατότητα «σηκώσει» συνολικά έως και 590 ευρώ έως τις 12/8.
Δηλαδή τα 170 ευρώ που δεν σήκωσε έως τις 23/7 συν τα 420 ευρώ που αφορούν την εβδομάδα 23/7 – 29/7. Από το Σάββατο 30/8 θα μπορεί να σηκώσει τα 840 ευρώ που αφορούν την περίοδο έως και τις 12/8.

2. Έστω καταθέτης έκανε ανάληψη 420 ευρώ στις 20/7. Μπορεί να σηκώσει έως την ερχόμενη Παρασκευή τα μεσάνυχτα έως και 420 ευρώ επιπλέον. Από το Σάββατο 30/8 θα μπορεί να σηκώσει τα 840 ευρώ που αφορούν την περίοδο έως και τις 12/8.

Σχετικά άρθρα