“Άναψε φωτιές” ο Ντάισελμπλουμ

Τι αναφέρει σε έγγραφο του

Σάλο έχει προκαλέσει το έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, που ανοίγει και πάλι το θέμα του ασφαλιστικού.

Στο έγγραφο o Γερούν Ντάισελμπλουμ αποκαλύπτει ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν βραχυπρόθεσμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο Ολλανδός αξιωματούχος συνδέει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με την τήρηση της συμφωνίας του Μαΐου του 2015 για το ελληνικό χρέος και επισημαίνει πως το πρώτο από τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι το ασφαλιστικό, περιορίζοντας την παραμονή των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα μεταξύ της 14ης και της 21ης Νοεμβρίου.

Τι διευκρινίζουν οι Βρυξέλλες

Το μόνο κομμάτι του ασφαλιστικού που αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση είναι αυτό το οποίο περιγράφεται στη σελίδα 14 του συμπληρωματικού μνημονίου της 16ης Ιουνίου 2016, στο σημείο 5 και αφορά στην υποχρέωση της Ελλάδας μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη του ίδιου έτους «να εναρμονίσει τα επιδόματα αναπηρίας και τα κοινωνικά επιδόματα με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τις δημόσιες δαπάνες».

Αυτό επισημαίνουν πηγές της Κομισιόν και του Eurogroup, μετά τον σάλο που είχε δημιουργηθεί σε σχέση με φερόμενο έγγραφο του προέδρου Ντάισελμπλουμ το οποίο τον έφερε να ανοίγει θέμα ασφαλιστικού.

Πηγές της Χάγης διευκρινίζουν πως ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ απλώς έδωσε στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας όπως κάνει πάντα, την επικαιροποιημένη ατζέντα της συνεδρίασης της Δευτέρας. Η μόνη αναφορά, όταν υπεισέρχεται στο θέμα της Ελλάδας, είναι η αναφορά στα επιδόματα που περιγράφονται στο συγκεκριμένο σημείο του συμπληρωματικού μνημονίου.

Εξάλλου, πηγές της Κομισιόν διευκρινίζουν πως το πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης δεν κρίνεται η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων, κάτι το οποίο θα συμβεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Παρομοίως, οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ότι ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ περιέγραψε προς το κοινοβούλιό του πως στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει συζήτηση περί βραχυπρόθεσμων μέτρων, ανώτερη πηγή της Χάγης είπε στο Real.grότι αυτή η συζήτηση θα γίνει τον Δεκέμβρη.

Σε σχέση δε με τις όποιες αναφορές γίνονται προς το ολλανδικό κοινοβούλιο για το ίδιο θέμα, αυτές αποτελούν απλώς αντιγραφή και επικόλληση των συμπερασμάτων του Eurogroup του Μαΐου και του Ιουνίου, ως προς τα οποία δεν υπάρχει καμία επίσημη διαφοροποίηση.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Χάγη δείχνουν προς το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου τόσο για το θέμα του χρέους όσο και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κατρούγκαλος: Το ασφαλιστικό έχει κλείσει

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως «το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την α’ αξιολόγηση και αυτό που γίνεται τώρα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», καθώς εκκρεμούν οι εκδόσεις αποφάσεων και εγκυκλίων. Πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί ένα πολύ δύσκολο έργο, ωστόσο όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι θα εκδοθούν στην ώρα τους.

Μάλιστα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «υπάρχει μια εκτεταμένη παρερμηνεία αυτών των δηλώσεων, άλλοι λένε ότι θα είναι αυτοτελές θέμα στο Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου, άλλοι λένε ότι ξανανοίγει το ασφαλιστικό. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Το ασφαλιστικό έχει κλείσει και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης».

Σχετικά άρθρα