«Ποδαρικό» με στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έκανε το 2024, καθώς με έναν … ξαφνικό ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα restart και να δώσει έμφαση σε μια ατζέντα καθημερινότητας.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να ξεκινήσει η νέα χρονιά με αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς το ίδιο είχε πράξει και το 2021. Πάντως, και αυτή την φορά επέλεξε να προχωρήσει σε μικρής έκτασης παρεμβάσεις και όχι σε σαρωτικές αλλαγές προσώπων.
Ουσιαστικά θρυαλλίδα των εξελίξεων αποτέλεσε η απόφαση για αλλαγές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στη συνέχεια φαίνεται πως υπήρξαν και κάποιες …καραμπόλες σε άλλα υπουργεία. Το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως τα θέματα της ασφαλείας είναι ψηλά στην ατζέντα, ενώ δεν περνά απαρατήρητο πως και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ένα μεγάλο μέρος των πολιτών αναμένει περισσότερα σε αυτό τον τομέα.
Η επιστροφή Χρυσοχοΐδη σε γνώριμα λημέρια
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνεται σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, επικεφαλής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Πρόκειται άλλωστε για έναν πολιτικό που διαθέτει εμπειρία σε αυτό τον τομέα, καθώς είναι η πέμπτη φορά που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο πόστο (το προσεχές διάστημα αναμένονται και οι κρίσεις στην αστυνομία).
Να σημειωθεί εδώ πως είναι η τρίτη φορά που αλλάζει ηγεσία το συγκεκριμένο υπουργείο τους τελευταίους έξι μήνες. Συγκεκριμένα αμέσως μετά τις εκλογές υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε αναλάβει ο Νότης Μηταράκης, που οδηγήθηκε μέσα σε έναν μόνο μήνα στην έξοδο από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια στην… ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κάθησε ο Γιάννης Οικονόμου και τώρα επιστρέφει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Όχι» στα πειράματα
Από το Μαξίμου στόχος είναι να δοθεί έμφαση σε θέματα καθημερινότητας και στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν αλλαγές σε υπουργεία με κοινωνικό πρόσημο. Μάλιστα με δεδομένο πως το καλοκαιρινό rotation έδειξε πως χρειάζεται χρόνο για να… περπατήσει, αυτή τη φορά αποφασίστηκε να επιλεγούν πρόσωπα που είχαν και στο παρελθόν εμπειρία στα συγκεκριμένα πόστα και να μην γίνουν «πειράματα».
Έτσι ο Άδωνις Γεωργιάδης επέστρεψε μετά από 10 χρόνια στο υπουργείο Υγείας, με στόχο να τρέξει μια σειρά μεταρρυθμίσεων στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Στο γνώριμο υπουργείο Εργασίας – καθώς στο παρελθόν είχε διατελέσει υφυπουργός αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης- επέστρεψε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η νέα υπουργός καλείται να τρέξει μεταξύ άλλων θέματα πρώτης γραμμής όπως η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την Άνοιξη. Να σημειωθεί εδώ πως μια από τις κυριότερες προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ μέσα στην τετραετία.
Για το συγκεκριμένο υπουργείο είχαν ακουστεί και άλλα ονόματα, όπως του Κώστα Τσιάρα, του Γιάννη Μπούγα αλλά και του Βασίλη Σπανάκη (είναι υφυπουργός Εργασίας)λ ωστόσο δεν προχώρησαν ανάλογα σενάρια. Όσον αφορά στο Θοδωρή Ρουσσόπουλο – το όνομα του οποίου είχε αναφερθεί σε δημοσιεύματα – αναμένεται να εκλεγεί στις 22 Ιανουαρίου πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η νέα γενιά
Επιτυχημένη θεωρείται η παρουσία του 35χρονου Παύλου Μαρινάκη στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ. Μάλιστα μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου.
Στο υπουργείο Παιδείας νέα υφυπουργός με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση είναι η Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται για ένα πρόσωπο από την δυναμική γενιά των 40ρηδων, που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα δια βίου εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.
Τέλος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει επίσης ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς και συγκεκριμένα ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Γιατί επισπευστήκαν οι αποφάσεις για τον ανασχηματισμό
Τα σενάρια για τον ανασχηματισμό κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό κλείδωσαν μέσα στις γιορτές. Οι βασικοί λόγοι για την επιτάχυνση των αλλαγών είναι οι εξής:
Στο Μαξίμου θέλουν να στείλουν μήνυμα πως δεν υπάρχει εφησυχασμός από τα υψηλά ποσοστά που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις αλλά θα «τρέξουν» μια σειρά από μεταρρυθμίσεις σε κομβικούς τομείς.
Στόχος είναι να υπάρξει καθαρός δρόμος μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθώς όσο σερνόταν η συζήτηση για ανασχηματισμό ήταν ορατός ο κίνδυνος μέλη της κυβέρνησης να κατεβάσουν ρυθμούς και να περιμένουν τις αλλαγές.
Στην κυβέρνηση θέλουν να αντιμετωπίσουν άμεσα κρίσιμα θέματα της καθημερινότητας για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ψήφου διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού.
Δύο ακόμα υπουργεία στο μικροσκόπιο
Σύμφωνα με πληροφορίες στο «μικροσκόπιο» βρέθηκαν και δύο ακόμα υπουργεία, ωστόσο τελικά αποφασίστηκε να μην υπάρξουν σε αυτή την συγκυρία περαιτέρω αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Πάντως στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει μήνυμα πως πρέπει να προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς οι κυβερνητικές δεσμεύσεις και δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις.
Επομένως, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που διασώθηκαν στο χθεσινό ανασχηματισμό. Το μήνυμα που εκπέμπεται άλλωστε από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως …όλοι αξιολογούνται διαρκώς.
πηγή: ethnos.gr