Αναταράξεις από το μπλόκο της Ελλάδας στους Σέρβους τουρίστες

Έχει πληγεί ήδη η Βόρεια Ελλάδα

Αναταράξεις προκαλεί το αιφνιδιαστικό κλείσιμο των ελληνικών συνόρων για τους Σέρβους μετά και την αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης βρήκε πολλούς Σέρβους τουρίστες καθ’ οδόν για την Ελλάδα ενώ κάποιους άλλους κυριολεκτικά μπροστά στην πύλη εισόδου στη χώρα σε εκείνη του Προμαχώνα.

«Το έμαθα εδώ και μία ώρα. Τι κάνουμε;», είπε στην κάμερα του OPEN και τον Χρήστο Νικολαΐδη μια τουρίστρια από τη Σερβία η οποία βρέθηκε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα το μεσημέρι της Κυριακής 5 Ιουλίου. «Νομίζω ότι αυτό είναι χαζό διότι δεν έχουν προσβληθεί μόνο οι Σέρβοι από τον ιό. Υπάρχουν Βούλγαροι και Ρουμάνοι εδώ, είναι το ίδιο πράγμα» τόνισε στο OPEN TV ένας άλλος Σέρβος τουρίστας από τον Προμαχώνα.

Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν με ανησυχία την έξαρση του ιού στη γειτονική χώρα καθώς η επιδημιολογική της εικόνα διαρκώς επιδεινώνεται.Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της. Το σίγουρο είναι ότι κυρίως η Βόρεια Ελλάδα θα πληγεί επιπλέον οικονομικά και ειδικά η Χαλκιδική που κάθε χρόνο φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες από τη Σερβία.

306 νεκροί και 15.280 κρούσματα σε 9 σερβικές πόλεις

Η επιδημιολογική εικόνα της Σερβίας δεν είναι καλή καθώς έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 306 νεκροί και 15.820 κρούσματα. Σε 9 σερβικές πόλεις έχουν παρθεί έκτακτα περιοριστικά μέτρα ενώ το 80% των κρουσμάτων εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Βελιγραδίου Ενδεικτικό είναι ότι πρώτη φορά μετά το άνοιγμα των συνόρων η Ελλάδα αναγκάζεται να αναθεωρήσει την απόφασή της και να απαγορεύσει την είσοδο πολιτών μια χώρα. «Πηγαίνουμε σήμερα και μετά μπορούμε να γυρίσουμε στη χώρα μας. Αλλά από αύριο δεν μπορούμε να μπούμε στην Ελλάδα» είπε μια τουρίστρια από τη Σερβία στο OPEN TV φθάνοντας στον Προμαχώνα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα στην ήδη δύσκολη αγορά της Βόρειας Ελλάδας. Η Σερβία αποτελεί μια καλή αγορά για τον ελληνικό τουρισμό καθώς οι Σέρβοι μόνο το 2019 άφησαν 297 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο πραγματοποίησαν 7.7 εκατ. διανυκτερεύσεις ενώ έρχονται στη χώρα μας με τα αυτοκίνητά τους, καταγράφοντας 935.000 οδικές αφίξεις. «Η Σερβία ήταν η πρώτη χώρα σε επισκεψιμότητα στη Βόρεια Ελλάδα και αυτή τη στιγμή μετά από αυτήν την απόφαση θεωρώ ότι τελειώνει το καλοκαίρι γενικώς» είπε στο OPEN TV ο ταξιδιωτικός πράκτορας Θανάσης Νανάκος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας ο οποίος είχε πληροφορηθεί πολύ νωρίτερα για αυτή την απόφαση κάλεσε τους πολίτες που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα να μην το κάνουν για να μην ταλαιπωρηθούν. Το μέτρο απαγόρευσης εισόδου ξεκινάει από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 6 Ιουλίου και η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει την απόφασή της στις 15 Ιουλίου.

Σχετικά άρθρα