Ανατριχιαστικές αφηγήσεις

Φοβερές περιγραφές από όσους σώθηκαν από το Norman Atlantic

Καθυστερήσεις, ανοργανωσιά, ένα πλήρωμα… άφαντο, πανικός και ένας αδυσώπητος αγώνας για επιβίωση. Ολα όσα συνέβησαν τις ώρες αγωνίας και πανικού πάνω στο φλεγόμενο Norman Atlantic, σύμφωνα με τις μαρτυρίες επιβατών.

«Το προσωπικό δεν ήταν σε θέση να συντονίσει την εγκατάλειψη του πλοίου. Μέσα στο σκοτάδι και στον καπνό πολλοί λιποθύμησαν. Μας είπαν μόνο φωτιά, φωτιά, φωτιά. Σε πέντε λεπτά το πλοίο είχε τυλιχθεί στις φλόγες και πολλοί είχαν πέσει ήδη στη θάλασσα», είπε,σύμφωνα με την Il Fatto Quatidiano o Τούρκος επιβάτης ο οποίος αποβιβάστηκε χθες στο Μπάρι και ήταν ο πρώτος που έδειξε ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι νεκροί πέραν του επιβεβαιωμένου μέχρι τότε Γιώργου Δούλη.

«Τα πόδια μας καίγονταν, αλλά από τα πόδια και πάνω ήμασταν μούσκεμα» ανέφερε μιλώντας στο Associated Press ο Ελληνας οδηγός φορτηγού Χρήστος Περλής, προσθέτοντας ότι ο συναγερμός φωτιάς σήμανε με καθυστέρηση και ότι οι περισσότεροι επιβάτες το κατάλαβαν όταν ήδη οι καπνοί είχνα πνίξει τις καμπίνες τους.
Ανάλογο είναι το σκηνικό που περιγράφει και ο Τούρκος Σααντέτ Μπαγιάν: «Οι επιβάτες ξυπνούσαν ο ένας τον άλλον, δεδομένου ότι σε πρώτη φάση δεν χτύπησε ο συναγερμός φωτιάς. Κάναμε ότι έκαναν στον Τιτανικό. Το μόνο που δεν έγινε ήταν ότι δεν βυθιστήκαμε».

Ανάλογος πανικός και χάος επικράτησε και κατά την επιχείρηση διάσωσης. «Ολοι πατούσαν ο ένας πάνω στον άλλον για να φθάσουν στο ελικόπτερο. Μαζί με έναν ακόμη προσπαθήσαμε να επιβάλουμε κάποια τάξη δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και τις γυναίκες. Αλλά οι άνδρες έδιναν μάχη για να προπορευτούν» αναφέρει ο κ. Περλής επιβεβαιώνοντας έτσι την σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου που είπε χθες ότι είδε άνδρες να χτυπούν γυναίκες για να τους πάρουν τη σειρά.

Σκηνές πανικού, όμως, περιγράφουν και οι διασώστες στην εφημερίδα La Repubblica. «Ο καπνός έφτανε μέχρι την καμπίνα (του ελικοπτέρου). Όταν νύχτωσε, άρχισε ο πανικός. Ποδοπατούσαν ο ένας τον άλλο. Άνθρωποι σε καλή κατάσταση και όμως προσπαθούσαν να παρακάμψουν την σειρά και ανέβαιναν στην γέφυρα, επιχειρώντας να περάσουν μπροστά από γυναίκες και παιδιά» διηγείται ένας διασώστης που συμμετείχε σε ολονύχτια επιχείρηση με ελικόπτερο. Ωστόσο από τις περιγραφές τους δεν λείπουν και απίστευτα περιστατικά, όπως ότι επιβάτες μέσα στη σύγχυση τους και από το φόβο τους, τους δάγκωναν τα χέρια, καθώς και τους προσέφεραν τα πάντα ακόμη και χρυσό για να τους απομακρύνουν.

πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα