Αναβρασμός στον καλλιτεχνικό χώρο

Με απολυτήριο Γυμνασίου οι διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ

Ένα απολυτήριο Γυμνασίου θα είναι πλέον αρκετό για την τοποθέτηση στη θέση του διευθυντή ενός Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου.

Αυτό προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η τροπολογία κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ηθοποιό Πάνο Σκουρολιάκο και έγινε δεκτή.

Οπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος», ήδη στον καλλιτεχνικό χώρο επικρατεί αναβρασμός, καθώς εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη διάταξη «ανοίγει τον δρόμο» σε διορισμούς «ημετέρων» και σε άλλες κομβικές θέσεις της κρατικής πολιτιστικής σκηνής.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «με την προτεινόμενη ρύθμιση θεσμοθετείται μια νεότερη αντίληψη των πραγμάτων αναφορικά με την πρόσληψη των καλλιτεχνικών διευθυντών στα παραπάνω θέατρα ΔΗΠΕΘΕ».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι για τη θέση αυτή απαραίτητη είναι η «καλλιτεχνική αξία» και όχι τα πτυχία και τα τυπικά προσόντα.

​Τι απαντά ο Πάνος Σκουρολιάκος

Από την πλευρά του ο κ. Σκουρολιάκος σε δελτίο τύπου υπογραμμίζει «την προσήλωση σε όσα ορίζει ο ιδρυτικός νόμος των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔηΠεΘε) όσον αφορά την επιλογή των διευθυντών νομοθέτησε η Βουλή των Ελλήνων».

«Το τελευταίο διάστημα, σε ανάλογες προκηρύξεις, τα ΔΣ των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων θέσπιζαν και άλλες προϋποθέσεις, όπως πτυχίο Ανώτατης ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ηλικιακά όρια κ.λπ. Κριτήρια, δηλαδή, τα οποία ουδέποτε αποτυπώθηκαν ρητά στην κείμενη νομοθεσία. Παραμένουν τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος, δηλαδή η ουσιαστική προσφορά, η διάκριση, η κατάρτιση και η εμπειρία στο πεδίο της τέχνης και ιδιαιτέρως στον χώρο του θεάτρου. Ανοίγει ο δρόμος, λοιπόν, για την προκήρυξη των θέσεων καλλιτεχνικών διευθυντών για όσα ΔηΠεΘε έχουν μείνει ακέφαλα», τονίζει ο κ. Σκουρολιάκος.

Σχετικά άρθρα