Από την καταμέτρηση προέκυψε ότι το 80% των συμμετεχόντων ψήφισε «ναι» και στα δύο ερωτήματα: η Καταλονία πρέπει να είναι κράτος και αυτό το κράτος πρέπει να είναι ανεξάρτητο.
Η συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έφτασε το 32,8%.
Σημειώνεται ότι στις περιφερειακές εκλογές του 2012 στην επίσημη κάλπη είχε προσέλθει το 69,56%.
Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφοφόροι είχαν να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: 1. «Πρέπει η Καταλονία να είναι Κράτος»; 2. «Αν θέλετε να είναι Κράτος, πρέπει να είναι ανεξάρτητο;».
Όπως ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζοάνα Ορτέγα, το 80,72% των ψηφοφόρων απάντησε θετικά και στα δύο ερωτήματα.
Το 10,11% απάντησε «ναι» μόνο στο πρώτο ερώτημα, ενώ ένα 4,55% απάντησε «όχι» και στα δύο ερωτήματα.
Δικαίωμα ψήφου είχαν οι άνω των 16 ετών, γενικώς οι κάτοικοι της Καταλονίας, αλλά και οικονομικοί μετανάστες με άδεια παραμονής τουλάχιστον τριών ετών.
Παρά τη χαμηλή προσέλευση, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, πέτυχε τον σκοπό του: η «συμβουλευτική ψηφοφορία» έλαβε χώρα, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η όλη διαδικασία κύλησε χωρίς έκτροπα και η προσέλευση κινήθηκε εντός των ορίων που είχαν θέσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Ο ίδιος κατάφερε, όπως παρατηρεί η El Pais, να πάρει και πάλι την πολιτική πρωτοβουλία για να συνομιλήσει -από άλλη βάση ενδεχομένως- με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.
Υπενθυμίζεται ότι το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του πρωθυπουργού κάλεσε τους πολίτες να μην προσέλθουν στις κάλπες, ενώ σε δήμους της Καταλονίας που ελέγχονται από δημάρχους του κεντροδεξιού κόμματος δεν στήθηκαν κάλπες.
Μάλιστα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ABC, χαρακτηρίζει φάρσα την όλη διαδικασία, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι μόλις το 1/3 των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε.
πηγή: in.gr