5.7 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 3 Μαρτίου, 2025

Αγγελούδης: «Ο αγώνας για δικαίωση οφείλει να μας αφορά όλους»

Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Δέντρου της Μνήμης στη νέα Παραλία Θεσσαλονίκης στον Κήπο του Απογευματινού Ήλιου.  Πρόκειται για ένα μνημείο στη μνήμη των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης. Ο ίδιος αναφέρει σε ανάρτησή του: “Το Δέντρο της Μνήμης που ριζώνει από σήμερα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, θα υπενθυμίζει στο διηνεκές τον αναιτιολόγητο, εξοργιστικό χαμό των ανθρώπων αυτών αλλά και την αδήριτη ανάγκη να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προληφθούν στο μέλλον ανάλογες τραγωδίες.

Η ημέρα αυτή δεν προσφέρεται για πολλά λόγια.

Σήμερα απευθυνόμαστε με πολύ σεβασμό στους ανθρώπους που έχασαν ένα κομμάτι της ψυχής τους πριν δύο χρόνια. Θέλω να τους πω το εξής: Ο αγώνας που δίνετε για δικαίωση είναι αγώνας όλης της κοινωνίας, αγώνας που οφείλει να μας αφορά όλους.

Όλα στο φως, Αλήθεια και Δικαιοσύνη, αυτή είναι η κοινή απαίτηση όλων, αυτό είναι η απαίτηση της κοινωνίας, αυτό είναι το ζητούμενο για όλους μας”.

dentro_mnimis2.jpg

Στο σημείο βρέθηκαν γονείς, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος αλλά και πλήθος κόσμου. Όλοι τους αψήφησαν την βροχή και κρατώντας ομπρέλες, τίμησαν τη μνήμη των 57 νεκρών.

Με ύψος 5 μέτρα και βάρος 5,5 τόνους, το Δέντρο της Μνήμης, αποτελείται από ένα δέντρο τοποθετημένο σε ένα βράχο, ενώ στη βάση του βρίσκονται πεσμένα 57 πουλιά. Πάνω τους είναι χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, ενώ αναγράφονται και οι ηλικίες τους.

Στην εκδήλωση μίλησε η αδελφή της Σοφίας – Ειρήνης Ταχμαζίδου, ενώ συγγενείς και πολίτες άφησαν λουλούδια στο σημείο του γλυπτού.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο γλυπτό τοποθετήθηκε και στην Αθήνα, καθώς σύμφωνα με την πρόταση του Συλλόγου, ο δήμος Αθηναίων και ο δήμος Θεσσαλονίκης, αποτελούν την αρχή και το τέλος μιας διαδρομής που ενώνει τις δυο πόλεις σε ένα κοινό δράμα. Στην Αθήνα αποκαλύφθηκε το γλυπτό «Το δέντρο των ψυχών» (Η αρχή) και στη Θεσσαλονίκη το έργο «Το δέντρο της μνήμης» (Το τέλος).

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα