Ανησυχία για χρήση θερμοβαρικών όπλων από τη Ρωσία

Ο μεγάλος φόβος της Δύσης

Οι δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να εξαπολύσει καταστροφικές θερμοβαρικές βόμβες στην Ουκρανία εάν εντέλει ουκρανοί στρατιώτες αντισταθούν και επιβραδύνουν τα ρωσικά στρατεύματα σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Δυτικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την Παρασκευή για τη σοβαρή ανησυχία τους ότι ο κ. Πούτιν θα διατάξει την ανάπτυξη θερμοβαρικών όπλων, τα οποία μπορούν να μετατρέψουν πόλεις σε ερείπια και θα προκαλέσουν τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, μεταδίδει η Telegraph, δίχως ωστόσο να κατονομάζει τις πηγές της.

Οι θερμοβαρικές βόμβες περιέχουν ένα εξαιρετικά εκρηκτικό μείγμα καυσίμων και χημικών και εκπέμπουν υπερηχητικά κύματα έκρηξης που μπορούν να διαλύσουν ό,τι βρεθεί στο διάβα τους. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χρήση τους θα προκαλούσε “αδιάκριτη βία”.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν βλέπουμε τη χρήση αυτών των συγκεκριμένων όπλων. Αλλά ο φόβος μου θα ήταν ότι αν δεν ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους, θα κάνουν αδιάκριτη χρήση βίας και δεν τηρούν τις ίδιες αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας που τηρούν οι δυτικές δυνάμεις», είπε ο αξιωματούχος.

Σχετικά άρθρα