Άνοιγμα σχολείων, εστίασης, λιανεμπόριο χωρίς sms

Οδικός χάρτης με ημερομηνίες

Την επόμενη ημέρα του lockdown με τη σταδιακή άρση μέτρων προετοιμάζει η κυβέρνηση, που θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνονται οι ημερομηνίες που θα ανοίξουν μια σειρά από δραστηριότητες: Άνοιγμα σχολείων, λιανεμπόριο χωρίς sms στο 13032, μετακίνηση από δήμο σε δήμο και μετακίνηση εκτός νομού, άνοιγμα εστίασης και της οικονομικής ζωής στη χώρα. Ένα πρώτο στίγμα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ημερομηνία ορόσημο την 15η Μαΐου για επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την Τρίτη 20 Απριλίου ότι η «υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό αφότου η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας εισηγηθεί τα μέτρα για τον εορτασμό του Πάσχα. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία για το διάγγελμα, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό στίγμα απεγκλωβισμού από την καραντίνα, δίνοντας έναν οδικό χάρτη της άρσης μέτρων για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο οδικός χάρτης της εξόδου θα αναφέρεται στην άρση περιοριστικών μέτρων σε μια σειρά από δραστηριότητες όπως το άνοιγμα σχολείων, τα ψάνια στα καταστήματα του λιανεμπορίου χωρίς sms στο 13032, τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο όπως και τη μετακίνηση εκτός νομού, το άνοιγμα εστίασης και γενικότηρα της οικονομικής ζωής στη χώρα.

Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 15 Μαΐου που ανοίγει επισήμως ο τουρισμός στην Ελλάδα, ωστόσο το σχέδιο και οι ημερομηνίες για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα.

Οδικός χάρτης άρσης μέτρων: Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Μια πιθανή ημερομηνία που είναι στο τραπέζι για το λιανεμπόριο -για να ανοίξει πλήρως με κατάργηση της υποχρέωσης για αποστολή μηνύματος sms στο 13032- είναι αυτή μετά το Πάσχα, τη Δευτέρα 3 Μαΐου.
Για την εστίαση, δεν έχει «κλειδώσει» συγκεκριμένη ημερομηνία ωστόσο ένα πιθανό άνοιγμα -ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα- είναι μεταξύ 6 και 10 Μαΐου.

Στις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία με το Υπουργείο Παιδείας να προτείνει επιστροφή όλων των μαθητών στις σχολικές τάξεις. Πάντως τα τελευταία αποτελέσματα των self test σε μαθητές έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Η 14η Μαίου είναι η ημερομηνία που σχεδιάζεται η χώρα να είναι έτοιμη για το επίσημο άνοιγμα στον τουρισμό. Οι επισκέπτες που θα έρχονται στην Ελλάδα θα έχουν κάνει το εμβόλιο για κορονοϊό ή θα πρέπε να έχουν αρνητικό PCR τέστ.

Προβληματισμός για την αύξηση ιικού φορτίου στην Αττική

Την ίδια ώρα που γίνονται σχέδια για άνοιγμα δραστηριοτήτων, προβληματισμό προκαλεί η μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κυρίως σε Αττική και Άγιο Νικόλαο Κρήτης, δείχνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη 20 Απριλίου, γεγονός που αποδεικνύει πως υπάρχει μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε κατά 171% και στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης κατά 360%. Την ίδια στιγμή «στο κόκκινο» βρίσκεται και το Ρέθυμνο με αύξηση 120%, ενώ μείωση ιικού φορτίου παρατηρείται σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Σχετικά άρθρα