Άνοιγμα σχολείων: Με μάσκες και self test στα θρανία (vids)

Με νέα μέτρα η επιστροφή των μαθητών

Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς χτύπησε το πρωί της Δευτέρας, 13 Σεπτεμβρίου, με τους μαθητές να επιστρέφουν σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Βασικός στόχος του υπουργείου παιδείας, για τη νέα σχολική χρονιά, είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την επικράτεια και να αποφευχθεί η τηλεκπαίδευση, που υπήρξε η βασική μέθοδος διδασκαλίας τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Για να επιτευχθεί αυτό, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας είναι υποχρεωμένα να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, ώστε να μην υπάρξει διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού. Η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αποτελεί κύριο στόχο του υπουργείου και βέβαια κομβικό ρόλο θα παίξει και ο εμβολιασμός όλων όσων εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία (εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και προσωπικού).

«Ο στόχος μας για φέτος είναι διττός: αφ’ ενός η διασφάλιση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με όπλο τον εμβολιασμό, και τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Ειδικών, όπως οι εντατικοί εργαστηριακοί και αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αφετέρου η υλοποίηση των σημαντικών καινοτομιών για ένα σχολείο πιο σύγχρονο, πιο ελεύθερο και αυτόνομο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Τεστ, μάσκες και….παγουράκια με νερό

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είναι υποχρεωτική για τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εξαιρούνται του μέτρου, τα παιδιά που έχουν ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου 6μήνου. Η είσοδος των μαθητών-μαθητριών στο σχολείο γίνεται με επίδειξη και όχι προσκόμιση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος. Ο υποχρεωτικός αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Η σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) είναι υποχρεωτική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις καθώς και κατά τη διάρκεια της σίτισης. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση της μάσκας από τα παιδιά. Η αποτελεσματική εφαρμογή της μάσκας σε διάφορα επίπεδα των εκπαιδευτικών βαθμίδων προϋποθέτει τη συνεκτίμηση των αναπτυξιακών δεξιοτήτων των παιδιών και τη συστηματική εκπαίδευσή τους στις ορθές διαδικασίες εφαρμογής και απόρριψης όπως και την καθοδήγηση και ενεργητική επίβλεψη της συμμόρφωσης σε αυτές. Οι μαθητές προσέρχονται στα σχολεία με τα ατομικά δοχεία νερού.

Πηγή: ethnos

Σχετικά άρθρα