Αντίποινα Ρωσίας σε ΗΠΑ

Απελαύνει 150 διπλωμάτες, κλείνει το Αμερικανικό προξενείο στην Αγ. Πετρούπολη

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε και το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δυο χωρών.

Ρωσία σε αντίποινα για τις απελάσεις Ρώσων με αφορμή την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε και το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ των δυο χωρών.

Από την μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η χώρα του θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες.

Η Μόσχα πρότεινε επίσης την έκτακτη σύγκληση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) την ερχόμενη Τρίτη, 2 Απριλίου και ελπίζει ότι θα διεξαχθεί μια «ειλικρινής συζήτηση», είπε ο Λαβρόφ.

Η ενέργεια της Ρωσίας έρχεται στον απόηχο των συντονισμένων απελάσεων που είχε προβεί η Αμερική κατά Ρώσων διπλωματών, με τα τοπικά μέσα της χώρας να μιλούν τότε για «περίοδο Ψυχρού Πολέμου» στις σχέσεις Μόσχας και Δύσης.

Μάλιστα η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει «κατάλληλα» στις απελάσεις διπλωματών της, όπως είχε δηλώσει η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.

«Αναμφισβήτητα η Ρωσία, όπως αυτό συνηθίζεται στην πρακτική της διπλωματίας, θα απαντήσει συμμετρικά και θα τηρήσει την ισορροπία ως προς τον αριθμό των διπλωματών», δήλωσε η Ματβιένκο, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία είναι αναγκασμένη να απαντήσει με τα ίδια μέτρα».

Σχετικά άρθρα