Αντιστέκεται η Ουκρανία: Πληροφορίες ότι ανέκτησε πόλεις

Χτυπά στόχους-κλειδιά της Ρωσίας

Σημαντικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στο πεδίο της μάχης ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές.

Την ώρα που αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία θα βγει πιο αδύναμη από τον πόλεμο, ο Βρετανός αντιπτέραρχος Μικ Σμιτ, αμυντικός ακόλουθος του Λονδίνου στην Ουάσιγκτον, μετέφερε πληροφορία των μυστικών υπηρεσιών που ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πιθανότατα ανακαταλάβει δύο πόλεις δυτικά του Κιέβου.

«Είναι πιθανό ότι οι επιτυχείς αντεπιθέσεις της Ουκρανίας θα διαταράξουν την ικανότητα των ρωσικών δυνάμεων να αναδιοργανωθούν και να συνεχίσουν τη δική τους επιθετική τακτική προς το Κίεβο» τόνισε ο Σμιτ, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι περνάει πλέον στην επίθεση και πως έχει απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από διάφορα σημεία, όπως από τα βόρεια του Κιέβου, ενώ απέκρουσε πέντε ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά της χώρας την Πέμπτη.

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν είχαν αρκετούς πόρους για να συνεχίσουν την επίθεσή τους.

 

Η επίθεση στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ

Βρετανικές πηγές: Οι Ουκρανοί πλέον πλήττουν ρωσικούς «στόχους υψηλής αξίας»
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η Ουκρανία πλέον πλήττει «στόχους υψηλής αξίας», γεγονός που αναγκάζει τις ρωσικές δυνάμεις να αναδιανείμουν τους πόρους τους για να υπερασπιστούν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους. Η ίδια πηγή ανέφερε ενδεικτικά τις επιθέσεις σε ένα αποβατικό πλοίο και σε αποθήκες πυρομαχικών στο Μπερντιάνσκ.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να στοχεύουν σε σημεία – κλειδιά σε περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν, ο ρωσικός στρατός θα αναγκαστεί να δώσει προτεραιότητα στην υπεράσπιση των γραμμών ανεφοδιασμού και θα καθυστερήσει τον αναγκαίο ανεφοδιασμό των δυνάμεων.

«Αυτό θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις και θα βλάψει περαιτέρω το ήδη μειωμένο ηθικό» τονίζουν οι Βρετανοί.

Ανακατέλαβαν θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου
Λίγο πριν τις 9:00 (ώρα Ελλάδος), το βρετανικό υπουργείο Άμυνας τόνισε σε νέα ενημέρωσή του πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.

Η τελευταία ενημέρωση των βρετανικών αμυντικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρει:

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις και η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων σε υπερεκτεταμένες γραμμές ανεφοδιασμού, επέτρεψαν στην Ουκρανία να ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές θέσεις έως και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να προσπαθούν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος του βορειοδυτικού άξονα από το Κίεβο προς το αεροδρόμιο Hostomel.
Στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας οι Ρωσικές Δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να παρακάμψουν το Μικολάιβ καθώς επιδιώκουν να κινηθούν δυτικά προς την Οδησσό με την πρόοδό τους να επιβραδύνεται από υλικοτεχνικά ζητήματα και την ουκρανική αντίσταση.

«Η Ρωσία θα βγει πιο αδύναμη από τον πόλεμο»
«Θεωρώ με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η Ρωσία θα βγει από την Ουκρανία πιο αδύναμη από ό,τι μπήκε στη σύρραξη. Στρατιωτικά πιο αδύναμη, οικονομικά πιο αδύναμη, πολιτικά και γεωπολιτικά πιο αδύναμη, πιο απομονωμένη», έκρινε, στο μεταξύ, ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για πολιτικά θέματα, ο Κόλιν Καλ.

Σύμφωνα με τον κ. Καλ, το πολυαναμενόμενο κείμενο για την αμυντική στρατηγική και το δόγμα του Πενταγώνου –η δημοσιοποίησή του έχει καθυστερήσει– θα αναφέρεται στη Ρωσία με τον όρο «οξεία απειλή», ωστόσο η Μόσχα «δεν μπορεί» να εγείρει μακροπρόθεσμη στρατηγική απειλή για τις ΗΠΑ, αντίθετα με την Κίνα.

 

Ο αμερικανός υφυπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να ξεσπάσει πόλεμος με το NATO.

Ακόμη, ο κ. Καλ είπε ότι το απόθεμα των πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας της Ρωσίας εξαντλείται και είναι πιθανότερο να εξαρτάται από μη κατευθυνόμενες βόμβες και από το πυροβολικό στη συνέχεια του πολέμου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Guardian, τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία υφίσταται υψηλά ποσοστά αποτυχίας έως και 60% για ορισμένους από τους κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας, ενώ οι δυνάμεις της έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες και έχουν περιορισμένες προμήθειες.

Σχετικά άρθρα