Απαγόρευση και στα υγρά μαντηλάκια από την αγορά

Μετά τα πλαστικά καλαμάκια…

Τα υγρά μαντηλάκια, με τα οποία καθαρίζετε τα χέρια σας ή οι γυναίκες αφαιρούν το μακιγιάζ από το πρόσωπό τους, πιθανότατα δεν θα κυκλοφορήσουν πάλι στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου για τουλάχιστον τις δύο επόμενες δεκαετίες.

Αυτό είναι το σχέδιο που προωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο για την εξάλειψη όλων των πλαστικών απορριμάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για το περιβάλλον. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και τα υγρά μαντηλάκια, καθώς περιέχουν μη βιοδιασπώμενο πλαστικό.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει είτε οι κατασκευαστές να αλλάξουν τον τρόπο σύνθεσής τους είτε οι καταναλωτές να συνηθίσουν χωρίς αυτά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, τα υγρά μαντηλάκια ευθύνονται για το 93% των βουλωμένων αποχετεύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόβλημα το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί τεράστια εμπόδια στα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τη χρήση τους πείθοντας τους πολίτες κατ′ αρχάς να μην τα πετούν εντός του συστήματος αποχέτευσης του σπιτιού τους και επίσης να μειώσουν τη χρήση τους.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους κατασκευαστές και τους λιανοπωλητές των προϊόντων προκειμένου να διαπιστώσουμε πως η επισήμανση στη συσκευασία θα είναι ξεκάθαρη και πως οι άνθρωποι θα ξέρουν πως να τα χρησιμοποιήσουν σωστά», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας. «Ανάλογα με τη συνεργασία μας, θα αποφασίσουμε για το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως η πρωθυπουργός Τερέζα δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο να εξαλείψει όλα τα πλαστικά απόβλητα μέχρι το 2042. Η κυβέρνηση έχει παράλληλα διευκρινίσει πως μελετά το σχέδιο να απαγορεύσει ολικά και τα πλαστικά καλαμάκια όπως και τις μπατονέτες για τον καθαρισμό των αφτιών.

Στόχος επίσης είναι να μελετηθεί το κατά πόσο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και στα τέλη προκειμένου να περιοριστεί η χρήση των πλαστικών-ιδιαίτερα αυτών της μιας χρήσης.

Σχετικά άρθρα