Λίγο πριν την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση με δασμούς εάν οι χώρες μέλη της δεν αγοράσουν περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
«Είπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμά τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες με τη μεγάλης κλίμακας αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας. Διαφορετικά, είναι ΔΑΣΜΟΙ μέχρι τέλους!!!!», έγραψε στο Truth Social.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι αγοραστές υγροποιημένου φυσικού αερίου – συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και του Βιετνάμ – έχουν ήδη μιλήσει για την αγορά περισσότερων καυσίμων από τις ΗΠΑ, εν μέρει για να αποτρέψουν την απειλή των δασμών.
Σημειώνεται ότι ο Τραμπ έχει απειλήσει με δασμούς εναντίον χωρών από την Κίνα έως τον Καναδά και επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν εμπορικά ελλείμματα με τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη είναι ήδη ο κορυφαίος προορισμός για το αμερικανικό LNG, με περισσότερες από τις μισές παραδόσεις να πηγαίνουν στην ήπειρο πέρυσι. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης γίνει ένας σημαντικός εξαγωγέας αργού πετρελαίου κατά την τελευταία δεκαετία περίπου, στέλνοντας τις λεγόμενες ελαφριές καθώς και τις μεσαίας πυκνότητας ποικιλίες στον Καναδά, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.
Politico: Η ώρα της «Αποκάλυψης» για την Ευρώπη
Με τον Ντόναλντ Τραμπ έτοιμο να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο σε λίγες εβδομάδες και την οικονομία της Ευρώπης σε εσωστρέφεια, το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται η ευημερία της περιοχής δεν εμφανίζει απλώς ρωγμές, αλλά κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Η οικονομία της Ευρώπης έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στην επέκταση του μπλοκ προς ανατολάς και την ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα της από την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά καθώς η μακρόχρονη άνθηση της Κίνας φθίνει και οι εμπορικές εντάσεις με την Ουάσινγκτον θολώνουν την εικόνα του διατλαντικού εμπορίου, οι μέρες της σαλάτας έχουν σαφώς τελειώσει.
Η «καταιγίδα» Τραμπ
Οι οικονομικοί «πλευρικοί άνεμοι» που… σαρώνουν την Γηραιά Ήπειρο απειλούν να εξελιχθούν σε μια τέλεια «καταιγίδα» το επόμενο έτος, καθώς ένας… αδέσμευτος Τραμπ βάζει στο στόχαστρό του την Ευρώπη.
Εκτός από την επιβολή νέων δασμών στα πάντα, από το Μπορντό μέχρι την Brioni (την αγαπημένη ιταλική εταιρεία κατασκευής κοστουμιών του εκλεγμένου προέδρου), ο επερχόμενος ηγέτης του ελεύθερου κόσμου είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει την απαίτησή του από τις χώρες του ΝΑΤΟ είτε να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για τη δική τους άμυνα είτε να χάσουν την αμερικανική προστασία.
Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που ήδη πασχίζουν να συγκρατήσουν τα αυξανόμενα ελλείμματα εν μέσω μειωμένων φορολογικών εσόδων, θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές πιέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές
Οι υφέσεις και οι εμπορικοί πόλεμοι μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, αλλά αυτό που κάνει αυτή τη συγκυρία τόσο επικίνδυνη για την ευημερία της ηπείρου έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη άβολη αλήθεια από όλες: Η ΕΕ έχει μετατραπεί σε έρημο καινοτομίας.
Παρόλο που η Ευρώπη έχει πλούσια ιστορία εντυπωσιακών εφευρέσεων, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών ανακαλύψεων που έδωσαν στον κόσμο τα πάντα, από το αυτοκίνητο μέχρι το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τα φαρμακευτικά προϊόντα, έχει μετατραπεί σε μια χώρα που δεν έχει καμία σχέση με την καινοτομία.
Ευρώπη: Από πρωταγωνίστρια… κομπάρσος
Κάποτε συνώνυμο της τεχνολογίας αιχμής στην αυτοκινητοβιομηχανία, η Ευρώπη σήμερα δεν έχει ούτε μία συμμετοχή στα 15 πιο δημοφιλή ηλεκτρικά οχήματα.
Όπως σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι στην πρόσφατη έκθεσή του για την υποβαθμισμένη ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, μόνο τέσσερις από τις 50 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο είναι ευρωπαϊκές.
Αν η Ευρώπη παραμείνει στην τρέχουσα πορεία της, το μέλλον της θα είναι επίσης ιταλικό: αυτό ενός παρακμάζοντος, αν και όμορφου, χρεωμένου, υπαίθριου μουσείου για Αμερικανούς και Κινέζους τουρίστες.
«Διανύουμε μια περίοδο ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών, οι οποίες καθοδηγούνται ιδίως από την πρόοδο της ψηφιακής καινοτομίας και σε αντίθεση με το παρελθόν, η Ευρώπη δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της προόδου», δήλωσε τον Νοέμβριο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας στο μεσαιωνικό College des Bernardins στο Παρίσι, η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι το περιβόητο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης θα τεθεί σε κίνδυνο αν δεν αλλάξει γρήγορα πορεία.
«Διαφορετικά, δεν θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τον πλούτο που θα χρειαστούμε για να καλύψουμε τις αυξανόμενες ανάγκες μας σε δαπάνες για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας, να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και να προστατεύσουμε το περιβάλλον», είπε.
Ο Ντράγκι, ο οποίος παρουσίασε την έκθεσή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο, ήταν πιο ωμός: «Πρόκειται για μια υπαρξιακή πρόκληση».
Πηγή: politico.eu