15.4 C
Thessaloniki
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Απειλή πολέμου από την Ελλάδα» (video)

Τα μένεα πνέει σήμερα ο τουρκικός Τύπος για την ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία. Κοινή επωδός «απειλή πολέμου από την Ελλάδα», «οι εχθροί της Τουρκίας στο ίδιο καρέ», «οι ΗΠΑ και η ευνοούμενή της Ελλάδα». Αν και η είδηση δεν βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων σήμερα, ωστόσο  αναφορά υπάρχει σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ της χώρας.

Γενί Σαφάκ: Τι ήπιες Δένδια;

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, απείλησε την Τουρκία κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο Δένδιας, ο οποίος είπε ότι η κυριαρχία τους απειλείται και ότι είναι έτοιμοι για πόλεμο, ήταν αλαζονικός χωρίς να κοιτάζει το έγκλημά του. Ζητώντας υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Έλληνας υπουργός είπε, ‘Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία απειλή πολέμου στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει απειλή πολέμου’, είπε», σημειώνει στην εισαγωγή της η εφημερίδα.

image001.png

Τζουμχουριέτ: Συμφωνία Ελλάδας με ΗΠΑ

Σε άρθρο γνώμης του πρώην πρέσβη της Τουρκίας Ονούρ Οϊμέν στις εσωτερικές σελίδες αναφέρεται ότι «Η Ελλάδα δεν παίρνει το μάθημά της από την ιστορία» και σχολιάζει ότι «η Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να αλλάξει την ισορροπία με την Τουρκία εδώ και χρόνια, τώρα προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο της μέσω στρατιωτικής αποτροπής υπογράφοντας διμερείς αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, υποστήριζαν πάντα την Ελλάδα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη τα δικά τους στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

Όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν υιοθετήσει την προσέγγιση να επηρεάσουν αρνητικά τα ισοζύγια στο Αιγαίο για την Τουρκία αυξάνοντας την αμυντική ισχύ της Ελλάδας. Είναι πιθανό να δούμε τις ΗΠΑ να εγκαταλείπουν την παράδοση 100 αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία ως απόδειξη της προσέγγισής της».

Μιλιέτ: Οι αντίπαλοι της Τουρκίας στο ίδιο καρέ! «Ας μην κοροϊδεύετε τους εαυτούς σας»

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Αθήνα, πανικοβλημένη από την αύξηση της περιφερειακής επιρροής της Τουρκίας, υπέγραψε ένα πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δείχνουν πλέον ξεκάθαρα την εύνοιά της», αναφέρει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα.

  • Σταρ -ΗΠΑ και Ελλάδα υπέγραψαν: Ο γείτονας ενέκρινε επίσημα την εισβολή χωρίς πόλεμο!
  • Βατάν – Κραυγές χαράς στον ελληνικό Τύπο: Ελλάδα και ΗΠΑ συμφώνησαν…
  • Τακβίμ – Οι ΗΠΑ επέλεξαν ευνοούμενο και υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα. Οι εχθροί της Τουρκίας στο ίδιο καρέ!

Αναντολού: Αναλύσεις Τούρκων πανεπιστημιακών για Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Με τίτλο «Η Ελλάδα πατάει πάνω στην ‘πυρηνική δύναμη’ Γαλλία ενάντια στην Τουρκία» δημοσιεύεται στο πρακτορείο Anadolu ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρει ότι «οι ειδικοί σκέφτονται ότι με βήματα όπως η κοινή στρατηγική συνεργασία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία
Χαρακτηριστικά, σημειώνεται ότι «σε μια περίοδο όπου καταβάλλονται οι προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια θετική ατζέντα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η δήλωση της Αθήνας ότι ‘έχουμε μαζί μας τη Γαλλία που είναι πυρηνική δύναμη’, άνοιξε το δρόμο για μια καινούργια αντιπαράθεση στην ατζέντα των διμερών σχέσεων».

  • Ναίλ Αλκάν, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Hacı Bayram Veli, ο οποίος υποστηρίζει ότι η αντιπαράθεση έχει δημιουργηθεί λόγω προσπάθειας αποκλεισμού της Τουρκίας από τους ενεργειακούς πόρους της Μεσογείου, οι οποίοι θα αποδειχθούν σημαντικοί τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, ο εν λόγω πανεπιστημιακός αποκλείει το ενδεχόμενο ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας λόγω της ισχύος της τελευταίας «η οποία δεν είναι Ελλάδα. Η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα».
  • Τσινάρ Οζέν, διδάσκων στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Συμφωνία αποτελεί αντίβαρο στην αυξανόμενη γεωπολιτική επιρροή της Τουρκίας στη δυτική Αφρική. Ο ίδιος αμφισβητεί τη στρατιωτική αξία της συμφωνίας, συγκρατώντας μόνο την πολιτική της διάσταση.
  • Χαλούκ Καραντάγ, διδάσκων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστμίου Başkent, ο οποίος υποστηρίζει ότι προτεραιότητα αποτελεί για τη Γαλλία η αναπλήρωση κερδών αμυντικής βιομηχανίας ενώ αντίστοιχες φιλοδοξίες τοπικής εμβέλειας διαθέτει η Ελλάδα. Με βάση τη «θεωρία δημοκρατικής ειρήνης» των διεθνών σχέσεων, προσθέτει ότι δεν είναι πιθανό να επέλθει σύγκρουση μεταξύ δημοκρατικών κρατών, καθώς στην περίπτωση της Κύπρου [ενν. το 1974] η Ελλάδα διοικούνταν από τη χούντα των Συνταγματαρχών. Το ρεπορτάζ καταλήγει με λεπτομερή καταγραφή της δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα για το χωρικό και νομικό εύρος προστασίας που παρέχει το άρθρο 2 της Συμφωνίας στην Ελλάδα, με επανάληψη των αναφορών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην πυρηνική διάσταση της γαλλικής ισχύος.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα