Απελάσεις στη Γερμανία

Ανακοινώθηκε από την Άνγκελα Μέρκελ

Την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να αυξήσει τις απελάσεις μεταναστών που δεν δικαιούνται ασύλου αλλά και να προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής εξέφρασε σήμερα η καγκελάριος Μέρκελ.

Σε ομιλία της λίγες ώρες μετά το θάνατο του κύριου υπόπτου για την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, η κυρία Μέρκελ προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο. Επίσης διευκρίνισε ότι σήμερα είπε στον Τυνήσιο ομόλογό της Μπετζί Καΐντ Εσέσμπσι σε τηλεφωνική συνομιλία τους πως η κυβέρνησή της θέλει να επιταχύνει την απέλαση όσων η αίτηση ασύλου τους έχει απορριφθεί και να αυξήσει τον αριθμό των απελάσεων.

Η κ. Μέρκελ ευχαρίστησε τις ιταλικές Αρχές για την εξουδετέρωση του Τυνήσιου Ανίς Αμρί, ωστόσο προειδοποίησε τους γερμανούς πολίτες ότι η γενική απειλή της τρομοκρατίας παραμένει, ακόμα κι αν έχει παρέλθει ο άμεσος κινδύνος.

Οι δηλώσεις της καγκελαρίου έρχονται μετά την αποκάλυψη πως οι γερμανικές Αρχές είναι αποφασίσει να απελάσουν τον Αμρί από το καλοκαίρι, αφότου απέρριψαν το αίτημά του για άσυλο, όμως δεν μπόρεσαν να τον στείλουν στην πατρίδα του διότι δεν είχε διαβατήριο και συνεπώς η Τύνιδα δεν τον δεχόταν.

Η Μέρκελ είπε πως το συμβάν εγείρει πολλά ερωτήματα και η κυβέρνησή της θα λάβει μέτρα για να βελτιώσει την ασφάλεια.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ , σε συνέντευξη Τύπου είχε επιβεβαιώσει το θάνατο του Τυνήσιου υπόπτου, Ανίς Αμρί. Ευχαρίστησε τις ιταλικές αστυνομικές αρχές για την συνδρομή τους στην εξουδετέρωση του 24χρονου Τυνήσιου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι ευχαριστημένος που ο Ανίς Αμρί πλέον δεν αποτελεί κίνδυνο».

Παρά, όμως, τις παραπάνω δηλώσεις, οι γερμανικές αρχές απέτυχαν παταγωδώς σε ότι αφορά την έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη της αιματηρής επίθεσης στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

1. Συνέλαβαν λάθος άνθρωπο ενώ έκαναν ανακοινώσεις ότι έχουν στα χέρια τους τον δράστη…
Είκοσι ώρες χρειάστηκε η γερμανική αστυνομία για να πειστεί ότι δεν έχει συλλάβει τον Τυνήσιο τζιχαντιστή που φέρεται να αιματοκύλησε την αγορά του Βερολίνου αλλά έναν Πακιστανό πρόσφυγα που δεν σχετίζεται με την επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 12 ατόμων και τον τραυματισμό 48, όπως η ίδια ανακοίνωσε μετά από ώρες ανάκρισης. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας πληροφορίες για τον 23χρονο Πακιστανό που είχαν στα χέρια τους οι γερμανικές αρχές την ώρα που η γερμανική αστυνομία διέρρεε στα γερμανικά ΜΜΕ πως έχει συλλάβει λάθος άτομο.

2. Χάθηκε πολύτιμος χρόνο για τον εντοπισμό του δράστη αν και ο νεαρός Τυνήσιος, Ανίς Αμρί, ήταν γνωστός στις γερμανικές αρχές.

Τα γερμανικά δίκτυα επισημαίνουν ότι ο χρόνος που χάθηκε ήταν βούτυρο στο ψωμί του δράστη ή όπως εκτιμούν οι γερμανικές αρχές, των δραστών που αιματοκύλησαν την χριστουγεννιάτικη αγορά στην καρδιά του Βερολίνου. “Ο Πακιστανός Navet Β. που συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές αφέθηκε ελεύθερος με τους πραγματικούς δράστες να έχουν την ευκαιρία και όλο τον χρόνο για να κρυφτούν”, σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο “NTV”. Την ίδια ώρα, αποκαλύπτονταν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Ανίς βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις γερμανικές αρχές ως εν δυνάμει τρομοκράτης από τον περασμένο Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο.

3. Την ώρα που οι ιταλικές αρχές ανακοίνωναν ότι ο άνδρας που εξουδετέρωσαν στο Μιλάνο είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο Τυνήσιος Ανίς Αμρί, Γερμανοί αξιωματούχοι αμφισβητούσαν τις δηλώσεις των Ιταλών επισημαίνοντας πως δεν έχουν καμία επίσημη επιβεβαίωση από τις αρχές της Ρώμης. Τρεις ώρες χρειάστηκαν οι Γερμανοί για να επιβεβαιώσουν την ανακοίνωση των ιταλικών αρχών ότι ο άνδρας που εξουδετέρωσαν στο Μιλάνο είναι ο Τυνήσιος τζιχαντιστής, Ανίς Αμρί. Και δεν φτάνει μόνο αυτό… Συνολικά παραχώρησαν τρεις συνεντεύξεις Τύπου μέσα σε λίγες ώρες κάνοντας ανακοινώσεις για το θέμα. Πρώτα έδωσαν εξηγήσεις στους δημοσιογράφους Γερμανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι αμφισβήτησαν ανοιχτά τους Ιταλούς.Στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Εισαγγελέας του Βερολίνου, Πέτερ Φρανκ, ο οποίος επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ανίς Αμρί τονίζοντας ότι η έρευνα θα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στους συνεργούς του. Και τέλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ.

4. Δεν είναι τελικά ο Ανίς Αμρί ο άνδρας που εθεάθη έξω τζαμί στο Βερολίνο πριν και μετά την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος του Βερολίνου, Κρίστιαν Στάιοφ, δήλωσε μετά από αρκετές ώρες που είχε κυκλοφορήσει το φωτογραφικό αυτό υλικό ότι δεν πρόκειται για τον Τυνήσιο άνδρα.

5. Αγνόησαν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις των Μαροκινών. Oι μαροκινές μυστικές αρχές είχαν προειδοποιήσει δύο φορές την γερμανική αστυνομία ότι ο Τυνήσιος τζιχαντιστής προετοιμάζει επίθεση. Σύμφωνα με τo γερμανικό δίκτυο “NTV” που επικαλείται την μαροκινή ιστοσελίδα “Μordafrique.com” , οι μαροκινές είχαν προειδοποιήσει τους Γερμανούς στις 22 Σεπτεμβρίου και στις 11 Οκτωβρίου.

Σχετικά άρθρα