Απειλεί ο Σόιμπλε!

Χωρίς το ΔΝΤ δόση δεν έχει

Την ώρα που η Ελλάδα είναι πεσμένη στο έδαφος και πασχίζει να σηκωθεί ένας από τους πιο σκληρούς δανειστές της, η Γερμανία και ειδικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνει την χαριστική βολή.

Ο Σόιμπλε 24 ώρες μετά το απογοητευτικό Eurogroup για την Ελλάδα ξεκαθάρισε δυο πράγματα: Ότι δόση χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ δεν παίρνουμε και να ξεχάσουμε την ελάφρυνση του χρέους.

«Εξαρτάται από την Ελλάδα εάν μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα η τρέχουσα αξιολόγηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της χώρας», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να καταβληθεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι ακόμα και οι εταίροι στην Ουάσινγκτον έχουν πλέον αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατή μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν έκανε δυσάρεστες αποκαλύψεις.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά το τέλος των εργασιών του Ecofin (Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) είπε ότι το ΔΝΤ ζητεί να δεσμευτεί και η αντιπολίτευση, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, για τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η Ελλάδα μετά το 2019 ζητά το ΔΝΤ. Ο Γάλλος υπουργός δεν απέφυγε να ρίξει αιχμές κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να κατηγορήσει το Ταμείο για εμμονές, σημειώοντας με έμφαση πως δεν μπορεί να φανταστεί πως κάποιος θα ζητούσε κάτι ανάλογο από τη Γαλλία.

«Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, αξιωματούχος του Ταμείου μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg διέψευσε ότι το ΔΝΤ απαιτεί από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα να δεσμευτεί πως θα εφαρμόσει τα όποια μέτρα αποφασιστούν ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Εμμονικό το ΔΝΤ και ο… Σόιμπλε – Τι είπε ο Σαπέν

O Γάλλος υπουργός κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Σαπέν, ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έγινε από άλλους (σ.σ. βλέπε Σόιμπλε) για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας. Ωστόσο, πλέον, είναι παρόν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί με το ΔΝΤ.

Επίσης, χαρακτήρισε «εμμονή» του ΔΝΤ τα εργασιακά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. «Το ίδιο συμβαίνει και με τις απαιτήσεις για το δημοσιονομικό σύστημα και κυρίως τις συντάξεις», σημείωσε, τονίζοντας ότι το «περίεργο» στη στάση του ΔΝΤ, είναι ότι «ζητά από την ελληνική αντιπολίτευση να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης». «Πρέπει να είμαστε λογικοί από πολιτικής απόψεως», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί καν να φανταστεί την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία.

Ερωτηθείς σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μη σοβαρό» το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία.

Σχετικά άρθρα