Απίστευτη πρόκληση Ακάρ

«Υπάρχουν νησιά που δεν ανήκουν στην Ελλάδα», σημείωσε

Με φόντο το Καστελόριζο επέλεξε να απαντήσει στην επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, στο ακριτικό νησί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», χαρακτήρισε όχι μόνο «προκλητική» την επίσκεψη της Ελληνίδας προέδρου στο Καστελόριζο, αλλά αμφισβήτησε ακόμη και την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου, χωρίς –προς το παρόν- να τα κατονομάσει. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που εγείρεται από επίσημα κυβερνητικά τουρκικά χείλη αίτημα προς την Ελλάδα για συζήτηση επί της κυριαρχίας νησιών στο Αιγαίο.

«Υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με κάποια συμφωνία. Εδώ δυστυχώς, οι Έλληνες γείτονές μας συμπεριφέρονται εξαιρετικά εγωιστικά, ερμηνεύοντας το δίκαιο κατά το δοκούν και πρέπει να συζητήσουμε αυτήν την κατάσταση, τη μεταβίβαση της κυριότητας μέσω συνθηκών κι ότι πρέπει να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκαιό μας εδώ. Τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας πρέπει να αναγνωριστούν», αξίωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Ενοχληθήκαμε από την επίσκεψη Σακελλαροπούλου»

Ο Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε παράλληλα την «ενόχλησή» του από την επίσκεψη της Ελληνίδας προέδρου στο Καστελόριζο, «λες και δεν υπάρχει άλλο νησί για να γιορτάσουν», όπως σχολίασε σκωπτικά.

«Να, πόσο κοντά είναι σε εμάς τα νησιά. Αν απλώσουμε το χέρι μας, το Καστελόριζο –που λέει ο λόγος- το ακουμπάμε. Σαν να μην υπάρχει άλλο νησί για να γιορτάσουν, έρχονται συνέχεια στο Καστελόριζο και φυσικά η τουρκική κοινή γνώμη ενοχλείται και όλα αυτά τα βλέπουμε ως προκλητικά. Υπάρχουν πολλά νησιά που ανήκουν στους Έλληνες γείτονές μας. Όλο εδώ έρχονται, για να βρίσκονται κοντά στην Τουρκία.

Αυτά, φυσικά, μας ενοχλούν, την τουρκική κοινή γνώμη μας. Τα βλέπουμε ως προκλητικά και θρασεία. Δεν υπάρχει ανάγκη να γίνονται αυτά, δεν επιθυμούμε να γίνονται αυτά τα πράγματα», δήλωσε, ενώ συνέχισε ότι «η Ελλάδα με προκλητικές επισκέψεις και ασκήσεις βλάπτει τη γαλήνη και τη σταθερότητα. Θέλουμε τα προβλήματά μας εδώ να επιλυθούν ειρηνικά. Αν κι εμείς το λέμε, δυστυχώς η ελληνική πλευρά συνεχίζει να φέρνει στρατιώτες από και προς τα νησιά».

Για τα κυριαρχικά δικαιώματα του Καστελόριζου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί το συγκεκριμένο νησί να αποκτήσει ΑΟΖ 40 χιλιάδων χλμ. «Καλούμε όλους να σκέφτονται λογικά», συνέστησε.

Σχετικά άρθρα