Απίστευτη πρόκληση από Ερντογάν!

«Θα πάρουν το μάθημά τους, όπως στην Κύπρο» είπε μεταξύ άλλων

Σκληρή ρητορική κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την επιβολή εμπάργκο στη διάθεση όπλων, χρησιμοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του, στην 3η Σύνοδο Θρησκευτικών Ηγετών της Αφρικής, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτοί που σήμερα μας δίνουν μαθήματα δικαιωμάτων, δικαίου και ελευθερίας, σχεδόν όλοι στο παρελθόν έχουν την κηλίδα της σφαγής ή της κατοχής ή της αποικιοκρατίας. Εκείνοι που επέβαλαν εμπάργκο όπλων σε εμάς, αντιδρώντας στην επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης, ήταν αυτοί εξόπλισαν το αιματοβαμμένο χέρι των δολοφόνων της γενοκτονίας της Ρουάντα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε, χρησιμοποιώντας και μία φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Μια σταγόνα πετρέλαιο είναι πιο σημαντική από μια σταγόνα αίμα».

«Έχουν πέσει οι μάσκες»

Ακολούθως, ο Ερντογάν μετέβη στην πόλη Καϊσέρι (Καισάρεια), για τα εγκαίνια μιας τοπικής έκθεσης και δεν έχασε την ευκαιρία, να αναφερθεί και πάλι στην στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Μάλιστα, άφησε και πάλι αιχμές για τη στάση Ευρωπαίων και Αμερικανών, τονίζοντας: «Τις τελευταίες 9 ημέρες έχουμε δεχτεί, σαν χώρα, πολύ άσχημες επιθέσεις. Έχουν πέσει οι μάσκες και είδαμε ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές. Ακούσαμε υποσχέσεις, αλλά δεν είδαμε καμία να υλοποιείται» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Ποιος τρελός θα χτυπήσει την αλυσίδα που έχουν αναπτύξει στη Συρία; Εδώ και χρόνια, ο PKK και ο DAESH χτυπούν τη χώρα μας και τώρα που επιχειρούμε στα σύνορά μας για να προσφέρουμε ασφάλεια, υπάρχουν κάποιοι που δεν ανέχονται αυτό το βήμα. Είναι εκείνοι που λόγω οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, δεν ξέρουν πώς να πολεμούν για την αξιοπρέπειά τους; Είναι υποκριτές, αγαπούν τους τρομοκράτες, είναι αλαζονικοί, είναι δειλοί… αυτοί θα μας σταματήσουν; Κανείς δεν αναγνωρίζει την ισχύ του τουρκικού έθνους, αλλά θα το κάνουν τώρα και θα πάρουν το μάθημά τους. Θα αναγνωρίσουν την επιχείρησή μας, όπως το έκαναν στην Κύπρο, στην επιχείρηση Ασπίδα Ευφράτη και στο Αφρίν».

«θα συνεχίσουμε μετά τις 120 ώρες, αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις»

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, περιμένουμε απο καθέναν που έχει ειλικρινή στάση, να μας υποστηρίξει» σημείωσε ο Ερντογάν, ενώ σε ότι αφορά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, επανέλαβε και πάλι πως «αν δεν συμβούν αυτά που έχουμε ζητήσει, τότε μετά το τέλος των 120 ωρών, θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τους τρομοκράτες. Αν οι υποσχέσεις που μας έδωσαν, δεν τηρηθούν, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση το συντομότερο δυνατό».

«Σε ότι αφορά την εξέλιξη της επιχείρησης στη Συρία, είπε: «Έχουμε αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης και επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη σε βάθος 20 μιλίων από τα βόρεια προς τα νότια κατά μήκος των συριακών συνόρων, από τον Ευφράτη στο Ιράκ. Έχουμε, συγκεκριμένα, καθορίσει και δηλώσει ότι ο στόχος μας δεν είναι να συγκρουόμαστε με κανέναν στην περιοχή αυτή ή να βλέπουμε να χύνεται αίμα. Είπαμε ότι μόνο οι τρομοκράτες είναι στόχος μας. Έχουμε δηλώσει ότι η επιχείρηση θα τερματιστεί σε περίπτωση που οι τρομοκράτες εγκαταλείψουν τα όπλα».

Σε ότι αφορά την επικείμενη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε: «Από την πλευρά της Τουρκίας, όλες οι προϋποθέσεις που θέσαμε από το ξεκίνημα, δεν έχουν παρουσιάσει την παραμικρή απόκλιση. Υπάρχουν δυνάμεις του συριακού καθεστώτος που βρίσκονται υπό την προστασία της Ρωσίας, σε κάποιες από τις περιοχές που επιχεορούμε. Θα μιλήσουμε με τον Πούτιν γι’ αυτό, πρέπει να βρούμε μια λύση».

Σχετικά άρθρα