13.1 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Από τη NASA στην WADA

Άνθρωποι με ανεπτυγμένη ευφυία, ικανότητα και περιέργεια. Άλλοι το έκαναν για πλάκα, άλλοι με σκοπό και άλλοι από αντίδραση. Δέκα χαρακτηριστικές ιστορίες hackers που προσφέρουν παρηγοριά στη… WADA!

Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με ένα κρυφό χαμόγελο πίσω από το ανέκφραστο, δήθεν σοκαρισμένο προσωπείο όσα συμβαίνουν τα τελευταία δύο 24ωρα με τα αρχεία της WADA.

 

Ποιος, όμως, ενδιαφέρεται για τη νομιμότητα, όταν μπορεί να κοιτάξει από την κλειδαρότρυπα; Μεταξύ μας, μάλλον κανείς. Γι’ αυτό και το top 10 που ακολουθεί είναι γεμάτο απολαυστικές στιγμές που οι ισχυροί έγιναν παιχνιδάκι στα χέρια ενός πανέξυπνου nerd, που στην πορεία αναγκάστηκαν να πάρουν με το μέρος τους για να μην τον έχουν εναντίον τους.

1. Στα χρόνια του ψυχρού πολέμου!

Η αξία όσων είχε στα χέρια του πωλήθηκε έναντι 54.000 δολαρίων. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση ότι μιλάμε για το 1980, τότε αντιλαμβάνεστε ότι το ποσό είναι μεγάλο, αν και λογικά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Ο Γερμανός πολίτης Μάρκους Χες, κατόρθωσε να σπάσει όλους τους κώδικες των στρατιωτικών υπολογιστών των Ηνωμένων Πολιτειών σε Γερμανία και Ιαπωνία, καθώς και αρκετούς ακόμα μέσα σε αμερικάνικο έδαφος. Τα αρχεία από πάνω 400 κομπιούτερ πωλήθηκαν στην KGB την εποχή του ψυχρού πολέμου και αργότερα η δράση του Χες έγινε αντιληπτή από τον Αμερικανό αστρονόμο Κλίφορντ Στολ. Ο Χες συνελήφθη στην Γερμανία το 1990, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε είκοσι μήνες φυλάκισης με αναστολή.

2. Οικονομικό έγκλημα!
Για να μπεις στο μυαλό ενός hacker, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να…… Λάθος! Δε γίνεται να μπεις στο μυαλό ενός hacker, εκτός κι αν είσαι σπάνια ιδιοφυία. Εκείνο που, πάντως, έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό είναι πως ελάχιστοι χρησιμοποιούν τη γνώση, την τεχνοτροπία και το μυαλό τους για ίδιον όφελος. Μια από τις πιο ενδεικτικές περιπτώσεις ήταν ο Βλαντιμίρ Λεβίν, ο οποίος χάκαρε στην τράπεζα Citibank το 1995 και κατόρθωσε να κλέψει εκατομμύρια δολάρια από λογαριασμούς. Ο Ρώσος, που είχε στενή σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, κατόρθωσε να μεταφέρει συνολικά 10,7 εκ. δολάρια σε λογαριασμούς που σχετίζονταν με τον υπόκοσμο, μέσω υπολογιστή στο Λονδίνο.

O Λεβίν εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1995, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση οικονομική αποκατάσταση ύψους 240.000 δολαρίων στη Citibank!

3. New York… Scandal!
Η πρώτη από τις περιπτώσεις που όπως καλά γνωρίζουν οι Αμερικανοί «if you can’t beat them, join them». Ο Αντριάν Λάμο έγινε γνωστός όταν το 2002, σε ηλικία 19 ετών, έσπασε τους κώδικες των New York Times, μπήκε στο σύστημα και ανακάλυψε τα ονόματα, τις διευθύνσεις και κυρίως τις χορηγίες που κατά καιρούς είχαν κάνει διάφοροι διάσημοι στην εφημερίδα. Αντιμετώπισε τα ευρήματά του με χιούμορ και στο τέλος της λίστας πρόσθεσε και το δικό του όνομα γράφοντας «ειδικός στο χάκινγκ, στην εθνική ασφάλεια και στις πληροφορίες επικοινωνιών».

Συνελήφθη το 2004 και καταδικάστηκε σε έξι μήνες κατ’ οίκον παρακολούθηση στο σπίτι των γονέων του, πρόστιμο 65.000 δολάρια για παραδειγματισμό και δύο χρόνια αναστολή. Το όνομά του παρέμεινε στο προσκήνιο για χρόνια και το 2009 ήταν εκείνος που συνεργάστηκε με το FBI για τη σύλληψη του Τσέλσι Μάνινγκ, που σχετιζόταν με τα WikiLeaks.

4. Ζημιά 41.000 δολαρίων!
Ονοματεπώνυμο: Τζόναθαν Τζέιμς! Κωδικό Όνομα: c0mrade! Ζημιά: Ανυπολόγιστη!

Από τις δέκα περιπτώσεις είναι η πιο καταθλιπτική. Βασικός λόγος είναι το τέλος της και από εκεί θα ξεκινήσουμε. Στις 18 Μαΐου, σε ηλικία 25 ετών ο Τζέιμς, βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του σπιτιού του. Επίσημη αιτία θανάτου ήταν η αυτοκτονία και το σημείωμα που βρέθηκε δίπλα του ήταν η επιβεβαίωση. «Δεν έχω απολύτως καμία σύνδεση με το TJK. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και ίσως από το σημείο και η πράξη μου να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινή γνώμη. Όπως και να ‘χει, δεν έχω κανένα έλεγχο στη ζωή μου πλέον και αυτή η πράξη είναι για να ανακτήσω τον έλεγχο».

Το έγκλημα του Τζέιμς, για το οποίο κυνηγήθηκε σε όλη του τη ζωή και συνδέθηκε με πολλές ακόμα ιστορίες hacking, ήταν ότι το 1999, σε ηλικία 16 ετών χάκαρε έγγραφα τα οποία η NASA αργότερα κοστολόγησε 1,7 εκ. δολάρια. Η ρεαλιστική ζημιά ήταν ότι αναγκάστηκε για τρεις εβδομάδες να ρίξει τις ασφάλειες στους υπολογιστές και να πληρώσει 41.000 δολάρια για να τους επιδιορθώσει. Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο, φαίνεται να ήταν ότι χάκαρε και έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών. Γι’ αυτό και παρά την εξάμηνη ποινή του με περιορισμό κατ’ οίκον και μετέπειτα φυλάκιση σε σωφρονιστικό ίδρυμα, δε έπαψε ποτέ να είναι κυνηγημένος από τις αρχές.

5. News of the… phone!
Ένα από τα μεγαλύτερα μιντιακά σκάνδαλα σχετίζεται με μια ιστορία hacking. Και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν κάτι που γινόταν κατ’ εξακολούθηση σε διαφορετικά χρονικά σημεία και διαφορετικές δεκαετίες. Το σκάνδαλο ήταν τεράστιο και παρά τις προσωπικές ποινές σε διευθυντή, αρχισυντάκτη και ιδιωτικό ντετέκτιβ, οδήγησε και στο κλείσιμο του αγγλικού tabloid το 2011 μετά από 168 χρόνια κυκλοφορίας.

Η ιστορία ήταν πως οι υπάλληλοι της εφημερίδας σε συνεργασία με hackers είχαν κατορθώσει να εισβάλλουν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες πολιτικών, επωνύμων ή ακόμα και θυμάτων φόνου και τρομοκρατικών ενεργειών. Τα πιο γνωστά ονόματα που έπεσαν θύματα της σκευωρίας ήταν η Ελ Μακφέρσον, η Σιένα Μίλερ, η Βασιλική οικογένεια, ενώ υπήρξαν υποκλοπές και σε μια υπόθεση που απασχόλησε πολύ τη βρετανική κοινή γνώμη, με τη δολοφονία της Μίλι Ντόουλερ, ενός 14χρονου κοριτσιού που απήχθη, βιάστηκε και σκοτώθηκε το 2002.

6. Ψάχνoντας για UFO!
Υπάρχουν φορές που το κίνητρο είναι τόσο αθώο, που φαίνεται γελοίο! Ο Γκάρι ΜακΚίνον είναι σήμερα 60 χρονών και δουλεύει στη Σκωτία. Η υπόθεσή του κρατάει από το 1997 και έχει γίνει πολλάκις Εθνικό θέμα στην Αγγλία, αλλά και στις διμερείς σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λόγος; Στα 40 του χρόνια, ο Σκωτσέζος προγραμματιστής ήθελε με την κοπέλα του να ανακαλύψουν αν υπάρχουν UFO. Ένιωσε για λίγο Fox Molder, πήρε ανά χείρας την agent Scully και εισέβαλλαν παρέα από το σπίτι της θείας της στο Λονδίνο, στα αρχεία της ΝΑΣΑ!

Την περιέργειά του δε γνωρίζουμε αν την ικανοποίησε, αλλά η εισβολή του έχει μείνει ως η μεγαλύτερη εισβολή σε στρατιωτικά αρχεία, αφού μέσα σε 24 ώρες χάκαρε 2.000 υπολογιστές! Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επανειλημμένα ζητήσει την έκδοσή του και ο ΜακΚίνον έκανε τεράστιο αγώνα μαζί με τους δικηγόρους του για να μην συμβεί αυτό. Φοβόταν, όπως έλεγε, ότι θα τον φυλακίσουν στο Γκουαντάναμο και στην πραγματικότητα όντως θα αντιμετώπιζε ποινή ως και 70 χρόνια!

7. Hackers κλειδαρότρυπας!
Δεν είναι όλα θέματα Εθνικής Ασφάλειας και σοβαροφάνειας. Υπάρχει και εκείνο το hacking που όλοι αγαπάμε λίγο περισσότερο. Όπως το black humor που χρησιμοποίησαν οι LulzSec όταν κατάφερναν κατ’ εξακολούθηση να μπαίνουν σε μεγάλες εταιρίες μίντια και να φέρνουν τα πάνω-κάτω. Η ομάδα hacker είναι γνωστή για εισβολή στη Sony, στη CIA, στο FBI, στη Scotland Yard και σε πολλές πολυεθνικές. Παρότι πλέον θεωρείται ότι έχει αποσυρθεί από το παιχνίδι, ωστόσο το μότο της συνεχίζει να είναι «Γελάμε με την ασφάλειά σας από το 2011» και στην πραγματικότητά το βλέπουν ως πλάκα!

Όταν μπήκαν στο λογισμικό της εταιρίας του Ρούμπερτ Μέρντοχ ανέβασαν είδηση ότι ο γνωστός εκατομμυριούχος πέθανε (!!), ενώ το ίδιο έχουν κάνει με την ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδων όπως οι «Times» και η «Sun». Επίσης διέρρευσαν… γαργαλιστικές λεπτομέρειες για να ενδότερα της Sony και πώς βλέπουν διάφορους ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρία.

8. Ο hacker είδωλο!
Μια κατηγορία μόνος του είναι ο Κέβιν Πόουλσεν! Και εμπίπτει στην αγαπημένη μας κατηγορία… Πώς να κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου, χωρίς να κλέβεις! Δηλαδή, χωρίς να κλέβεις άμεσα! Ο σημερινός εκδότης του περιοδικού «Wired» είχε… άγρια νιάτα και ιδιαιτέρως ακριβά γούστα. Στα 25 του χρόνια χάκαρε τον ραδιοφωνικό σταθμό KIIS-Fm προκειμένου να διασφαλίσει ότι το δικό του τηλεφώνημα θα ήταν το 102ο που θα κέρδιζε μια Porsche 944 S2.

Το… έγκλημα έγινε σύντομα αντιληπτό και κατόπιν αναζήτησης για μερικά χρόνια, ο Κέβιν συνελήφθη και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης σε ομοσπονδιακό, σωφρονιστικό ίδρυμα και τρία επιπλέον χρόνια απαγόρευσης χρήσης υπολογιστών και ίντερνετ! Μετά το τέλος της ποινή του, πέρασε στην… άλλη πλευρά και χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το περιοδικό «Wired», μέσω του οποίου συχνά βοηθάει την αστυνομία. Όπως για παράδειγμα το 2006, όταν δημοσίευσε 744 άτομα εγγεγραμμένα στο «MySpace», τα οποία σχετίζονταν με παιδική πορνογραφία.

9. Anonymous attacks!
Το πιο γνωστό γκρουπ hackers των ημερών, που (αυτό)αποκαλούνται οι Ρομπέν των Δασών του διαδικτύου. Στόχοι τους είναι κάθε ισχυρός του πλανήτη. To Βατικανό, το FBI, η CIA, η PayPal, η Sony, η Mastercard, η Visa, δεκάδες κυβερνήσεις στον κόσμο και δεκάδες τα μηνύματα που προσπαθούν να περάσουν ως σύγχρονοι ακτιβιστές κόντρα σε κάθε μορφής εξουσίας. Η θρησκεία είναι από τους βασικούς στόχους των Anonymous και με μια τέτοια επίθεση ήρθαν στο προσκήνιο το 2008. Η επίθεση χρεώθηκε στον Ντμιτρίι Γκούζνεφ, ο οποίος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή και διαταγή πληρωμής στην εκκλησία 37.500 δολάρια.

Έκτοτε, έχουν… επιτεθεί σε περισσότερες από πενήντα ιστοσελίδες, ενώ είναι γνωστά και τα βίντεο που συνοδεύουν την κατάληψη των σάιτ. Παρά την προσπάθεια να υποβαθμιστεί ή και να γελοιοποιηθεί η δράση τους, το περιοδικό «Times» τους συμπεριέλαβε το 2013 στη λίστα των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο!

10. Τα περίφημα WikiLeaks!
Όταν ήταν 16 ετών κατάφερε να χακάρει και να δημοσιεύσει αμερικάνικα στρατιωτικά έγγραφα. Πιστός στο δόγμα «η γνώση είναι για να την μοιράζεσαι» ο Τζούλιαν Ασάνζ ή όπως είναι από την εφηβεία το ψευδώνυμό του «Mendax», είναι ο φόβος και τρόμος των ισχυρών και των κυβερνήσεων. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ «WikiLeaks», τον οποίο ίδρυσε το 2006, έχει δημοσιεύσει εκατομμύρια μυστικά έγγραφα (ακόμα και βίντεο) γύρω από σπουδαία ζητήματα, όπως η μαζική δολοφονία αμάχων στο Ιράκ, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και, φυσικά, πιο πρόσφατα τα περίφημα Panama Papers (11,5 εκ. έγγραφα) που προκάλεσαν σοκ στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Τα WikiLeaks δεν έμειναν μακριά από το ποδόσφαιρο, αφού υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για τα δρώμενα στον επαγγελματικό χώρο. Συμβόλαια, συμφωνίες ομάδων, φοροδιαφυγή, σκάνδαλα και όλα όσα φανταζόμαστε ότι γίνονται, χωρίς να μπορούμε να τα γνωρίζουμε.

Τα μέλη της «Funcy Bear» ή κατά το κοινώς λεγόμενο «γαμάτης αρκούδας» ήρθαν να προστεθούν στους hackers που έχουν προκαλέσει αίσθηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Και φαίνεται δεδομένο πως όσο περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλύτερη αίσθηση θα προκαλεί το ξεκουκούλωμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πηγή: sdna.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα