«Από την Ελλάδα εξαρτάται η εξομάλυνση στη Μεσόγειο»

Τι δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Tο… μπαλάκι στην Ελλάδα ρίχνει τώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εξομάλυνση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Και στη συνομιλία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε προς τη μεριά της Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενς Στόλτενμπεργκ που είχε απόψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διεύθυνσης επικοινωνίας της προεδρίας, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της μείωσης της έντασης και του διαλόγου στην ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα ότι προκαλεί την ένταση, ωστόσο «η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ την ψύχραιμη και λογική στάση της και η πορεία των διερευνητικών επαφών που ανακοινώθηκαν εξαρτάται από τα ειλικρινά βήματα που θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα για να εξομαλύνει το κλίμα», ανέφερε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε τις εποικοδομητικές προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει αποτέλεσμα από την εν εξελίξει διαδικασία στο ΝΑΤΟ για την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο, την οποία η Τουρκία στήριξε από την πρώτη στιγμή, όπως είπε.

O Τούρκος πρόεδρος θεωρεί μάλιστα ότι είναι πολύ κοντά στο να υπάρξει μια συμφωνία σχετικά με τις μεθόδους αποκλιμάκωσης, που εξερευνά το ΝΑΤΟ, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ ΝΑΤΟ και Τουρκίας στην επίλυση των περιφερειακών ζητημάτων.

Σχετικά άρθρα