Αποκαλύφθηκε απάτη σε ελληνικό πανεπιστήμιο

Με ερευνητές-φαντάσματα

Απάτη που εμπλέκει Ελληνίδα επιστήμονα και το δίκτυο των ερευνητών με το οποίο συνεργαζόταν αποκάλυψε η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης). Η υπόθεση περιλαμβάνει επιχορήγηση περίπου 1,1 εκατ. ευρώ από τον Εκτελεστικό Οργανισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council Executive Agency -ERCEA) σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Τα χρήματα προορίζονταν για τη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος που θα διηύθυνε η «πολλά υποσχόμενη επιστήμονας», όπως αναφέρει η OLAF, της οποίας ο πατέρας εργαζόταν στο εν λόγω πανεπιστήμιο. Το έργο θα περιλάμβανε ένα δίκτυο περισσότερων από 40 ερευνητών από όλο τον κόσμο υπό την ηγεσία της Ελληνίδας ερευνήτριας.

Η OLAF αποφάσισε να κάνει επί τόπου έλεγχο στο πανεπιστήμιο. Παρά τις προσπάθειες του επικεφαλής ερευνητή να παρεμποδίσει την έρευνα και με τη βοήθεια των ελληνικών εθνικών αρχών επιβολής του νόμου που παρείχαν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και τις ψηφιακές ιατροδικαστικές έρευνες της OLAF, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης μπόρεσε να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία πίσω από την απάτη.

Βρέθηκαν ισχυρά στοιχεία, τα οποία έδειξαν ότι η ερευνήτρια «είχε ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσε για να “πληρώσει” τους διεθνείς ερευνητές και η ίδια ήταν συνδικαιούχος των λογαριασμών προκειμένου να έχει πρόσβαση στα χρήματα». Η OLAF ακολούθησε τα οικονομικά ίχνη και κατάφερε να αποδείξει ότι μεγάλα ποσά είτε αναλήφθηκαν σε μετρητά από την επιστήμονα, είτε μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό λογαριασμό της. Ορισμένοι από τους ερευνητές που λέγεται ότι συμμετείχαν στο ερευνητικό έργο ήρθαν σε επαφή με την OLAF. Κανένας από αυτούς δεν γνώριζε ότι το όνομά του ήταν συνδεδεμένο με το έργο ή είχε γνώση των τραπεζικών λογαριασμών που είχαν ανοίξει στο όνομά τους ή για τυχόν πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους με συστάσεις προς τον ERCEA για ανάκτηση περίπου 190.000 ευρώ (το μερίδιο της επιχορήγησης 1,1 εκατ. Ευρώ που φέρεται να καταβλήθηκε στους διεθνείς ερευνητές) καθώς και στις εθνικές αρχές για την κίνηση δικαστικών διαδικασιών κατά των εμπλεκομένων.

Ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Ville Itälä δήλωσε: «Αυτή η έρευνα καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της πρόσβασης σε τραπεζικά αρχεία προκειμένου να καταπολεμηθεί με επιτυχία η απάτη. Το τεράστιο μέγεθος και το εύρος του δικτύου των ερευνητών που φέρεται να εμπλέκονται σε αυτό το έργο αποτέλεσαν πραγματική πρόκληση για τους ερευνητές της OLAF. Η ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση και να επαληθεύουν λογαριασμούς που έχουν δημιουργηθεί για να υποτίθεται ότι πληρώνουν ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο ήταν ζωτικής σημασίας στοιχείο για να φτάσουν στο τέλος αυτής της προσπάθειας εξαπάτησης του προϋπολογισμού της ΕΕ – και αυτό θα μπορούσε να είχε σημαντικές επιζήμιες επιπτώσεις στη φήμη της καλής πίστης ερευνητές των οποίων τα ονόματα εκμεταλλεύτηκαν ως μέρος της απόπειρας απάτης».

Σχετικά άρθρα