Πριν από δύο περίπου εβδομάδες η Google, η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο, δημοσιοποίησε τη λίστα με τις ταχύτερα αυξανόμενες αναζητήσεις των Ελλήνων χρηστών της. Παραδοσιακά νούμερο ένα αναζήτηση στη χώρα μας είναι η «Eurovision», ενώ λόγω εκλογικής χρονιάς την τιμητική τους είχαν το «Πού ψηφίζω» και οι «Ευρωεκλογές», ενώ την λίστα συμπληρώνουν το ριάλιτι «Power of Love» αλλά και η επιτυχία του Ant1 «Αγριες Μέλισσες», που παρά την είσοδο της σειράς στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα.
Ωστόσο, σε κάθε αναζήτηση η Google δίνει τη δυνατότητα αυτόματων αποτελεσμάτων που εμφανίζονται ακριβώς κάτω από τον όρο αναζήτησης. Τα αυτόματα αποτελέσματα είναι οι δημοφιλέστερες αναζητήσεις των χρηστών του διαδικτύου για το ίδιο πρόσωπο ή θέμα. Για παράδειγμα αν πληκτρολογήσει κάποιος τη λέξη «Λονδίνο», μπορεί να δει άλλες δημοφιλείς αναζητήσεις που αφορούν στον συγκεκριμένο προορισμό.
Βάζοντας στην μηχανή αναζήτησης την ερώτηση «Γιατί» τα αυτόματα αποτελέσματα εμφανίζουν ως δημοφιλέστερη αναζήτηση το «Γιατί ζαλίζομαι», ενώ ακολουθεί το τραγούδι «Γιατί γλυκιά μου κλαις» του Βαγγέλη Περιπινιάδη. Βέβαια, οι Έλληνες φαίνεται πως έχουν τεράστια απορία σχετικά με το «Γιατί πήρε την ονομασία αυτή ο Άρειος Πάγος», αλλά και «Γιατί ο ουρανός είναι μπλε».
Με την αναζήτηση «Γιατί ο», το πρώτο αποτέλεσμα που εμφανίζεται είναι «Γιατί ο κόσμος παρασύρεται μερικές φορές από την παραπληροφόρηση» και αμέσως μετά το… κρίσιμο ερώτημα της σεζόν: «Γιατί έφυγε ο Μαραβέγιας από το voice». Ακολουθούν ανάμεικτες απορίες, όπως το «Γιατί ο Ευρυσθέας μισούσε τον Ηρακλή», «Γιατί ο Μεταξάς είπε όχι», αλλά και «Γιατί ο φούρνος ρίχνει το ρελέ».
«Γιατί η βερικοκιά βγάζει κόλλα» και «Γιατί η σιωπή είναι δύναμη» είναι οι πρώτες αναζητήσεις των Ελλήνων όταν η ερώτηση είναι «Γιατί η». Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει όπως φαίνεται και για την άρση των αναθεμάτων του 1054, με τους χρήστες να αναζητούν τον λόγο που θεωρείται σπουδαίο γεγονός, ενώ άλλοι αναρωτιούνται «Γιατί η θάλασσα είναι μπλε».
Αλλάζοντας ξανά το άρθρο σε «οι», το πρώτο αυτόματο αποτέλεσμα είναι το «Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο». Με 9.500 χιλιάδες αποτελέσματα απαντά η Google στην απορία των Ελλήνων σχετικά με το «Γιατί οι Ελέφαντες καλύπτονται με λάσπη», ενώ στις δημοφιλείς αναζητήσεις βρίσκονται το «Γιατί οι νέοι χρησιμοποιούν τα greeklish», αλλά το γιατί «δεν διαβάζουν εφημερίδες».
Το τραγούδι του Νίκου Βέρτη «Γιατί το μετανιώνεις» είναι το πρώτο αυτόματο αποτέλεσμα όταν η αναζήτηση γίνεται με βάση το «Γιατί το». Ακολουθούν χρηστικές απορίες, όπως το «Γιατί το οξυζενέ αφρίζει», το «Γιατί το πλυντήριο βγάζει νερά από κάτω», αλλά και το «Γιατί το ΚΚΕ έχει γενικό γραμματέα και όχι Πρόεδρο», ενώ αρκετούς Έλληνες φαίνεται πως έχει απασχολήσει το «Γιατί το κοκκινόψαρο δεν έχει κεφάλι».
«Πως βρίσκω το ΑΜΑ και το ΑΜΚΑ» είναι η πρώτη αναζήτηση στην ερώτηση «Πώς» στο Google. Στις δημοφιλέστερες αναζητήσεις των Ελλήνων είναι και το πως υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων, να χάσουν ή να πάρουν κιλά, αλλά και το απίθανο «Πως να ψηλώσω», που συνοδεύεται από δεκάδες άρθρα με ασκήσεις αύξησης ύψους!
Τι αναζητούν οι Έλληνες για το 2020
Ένα θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας, που αφορούσε στη στάση των κοινωνιών απέναντι στην τεχνολογική πρόοδο, είναι το νούμερο ένα θέμα όταν κάποιος χρήστης βάλει στην αναζήτηση της Google τη φράση «το 2020». Ειδικότερα, το πρώτο αυτόματο αποτέλεσμα είναι «το 2020 θα χαθούν από τα ρομπότ οι μισές θέσεις εργασίας». Κατά τα λοιπά, οι αναζητήσεις είναι μάλλον αναμενόμενες αφού αφορούν στο «πότε έχουμε Πάσχα», στα ζώδια και στο εάν είναι δίσεκτη η χρονιά.