Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης (video)

Προηγήθηκε σκληρή αντιπαράθεση

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή. Όπως ανακοινώθηκε, 156 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας, ενώ 143 βουλευτές την ψήφισαν. Προηγήθηκε σκληρή αντιπαράθεση που κορυφώθηκε με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Μητσοτάκης: Δεν υπήρχαν ονόματα στο φάκελο Ράμμου

Ολομέτωπη επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης ανάμεσα σε άλλα υποστήριξε πως στην επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ δεν υπήρχαν ονόματα που ετέθησαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για τον χρόνο που επέλεξε να καταθέσει την πρόταση μομφής.

Άσκησε εφ’ όλης της ύλης κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, σε μια σειρά θεμάτων: Από το μεταναστευτικό και το Μάτι, έως την υπόθεση Novartis και τις τηλεοπτικές άδειες.

«Ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει μόνο ένα έργο. Να πυροβολεί τη χώρα, να ρίχνει λάσπη. Ξεπεράσατε το χειρότερο εαυτό σας στις ύβρεις. Το ένοχος ή βλαξ, το είχε χρησιμοποιήσει ο Κίτσος Τεγόπουλος στον Ανδρέα Παπανδρέου, για το σκάνδαλο Κοσκωτά όπου εμπλεκόταν και ο δικηγόρος σας, ο Γιάννης Μαντζουράνης. Από τα πάμπερς πήγαμε στην σακούλες. Προσέξτε όταν κάνετε τέτοιες ιστορικές αναφορές χωρίς να γνωρίζετε την προέλευσή τους. (…) Καταλαβαίνω γιατί ανεβάζετε διαρκώς τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Αναλάβαμε πολιτικές ευθύνες, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, χωρίς να διαλύσουμε μια κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια. (…) Τη δράση της θα ελέγχουν 2 δικαστές, θα αποκτήσει υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου», τόνισε και ισχυρίστηκε πως:

«Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις έγιναν πρώτα στα δικά σας ΜΜΕ. Βγήκατε από την ΑΔΑΕ με έναν φάκελο που έγραφε απόρρητο και τον κάνατε φέιγ βολάν, αλλά δεν μας απαντήσατε, εάν στην επιστολή που σας ενεχυρίασε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ εάν υπήρχαν τα ονόματα που μας είπατε. Υπήρχαν ή δεν υπήρχαν; Αν δεν υπήρχαν τα ονόματα τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος στην επιστολή που έλαβα από τον κ. Ράμμο πως ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε, ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς;» .

«Έχω παραδεχτεί ότι η παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά παραδεκτή, υπήρξε η δική μου αυτόματη αποδοκιμασία και άμεσες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των φίλτρων όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα. Όσο για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά αυτής της υπόθεσης, την έρευνα σε βάθος ανέλαβε τόσο η δικαιοσύνη και υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων και όλα θα φανούν στο τέλος. Όμως προσέξτε η δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας βρίσκουν σύμφωνους», συνέχισε και μετά στηλίτευσε τον τρόπο που ενημερώθηκε ο κ. Τσίπρας από την ΑΔΑΕ:

«Όπως έχετε ομολογήσει κι εσείς, η έκθεση του Ράμμου συντάχτηκε κατόπιν αιτήματος σας και το οποίο λέει εμπλουτίστηκε με άλλα στοιχεία. Προβλέπεται πουθενά αυτή η διαδρομή; Ο ιδρυτικός νόμος της ανεξάρτητης αρχής αναφέρει ρητά πως η αρχή υπεισέρχεται μόνο στον έλεγχο της τήρησης των όρων και της διαδικασίας της άρσης του απορρήτου χωρίς να εξετάζει την κρίση των αρμοδίων δικαστικών αρχών».

Επιπρόσθετα άφησε αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου για την κριτική που έχει ασκήσει στην κυβέρνηση αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων: «Ο κύριος Βενιζέλος μας έλεγε επί της αρχής ότι δεν έπρεπε να παρακολουθούσε κανένα πολιτικό πρόσωπο και ανασκεύασε. Δύσκολο για τον ίδιο αλλά κι αυτός πρέπει να γνωρίζει κάποια στιγμές ότι δεν είναι παντογνώστης».

Σχολιάζοντας το αίτημα Τσίπρα για να ενημερωθεί για τις παρακολουθήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε πως υπάρχει ο κίνδυνος «να οδηγηθούμε στο φαινόμενο κάθε πολιτικός αρχηγός θα μπορεί να στέλνει στην ΑΔΑΕ καταλόγους με ονόματα εκείνη στη συνέχεια, αυτή θα ελέγχει τους παρόχους, θα δίνει τα στοιχεία στα κόμματα και αυτά με τη σειρά τους θα τα ανακοινώνουν στο πανελλήνιο. Αυτό θέλετε;».

Τσίπρας: Παρακολουθούσατε την ηγεσία του Στρατού για τα 15 δισ. εξοπλιστικά
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «θεσμική και συνταγματική εκτροπή», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «παριστάνει τον ανήξερο», ενώ τον χαρακτήρισε «πρίγκιπα που νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς» και «είναι πια γυμνός».

«Για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης. Έξι μήνες τα κάνατε όλα κύριε Μητσοτάκη ό,τι περνούσε από το χέρι σας για να αποφύγετε αυτή τη στιγμή. Συγκαλύψατε εκβιάσατε τρομοκρατήσατε παρανομήσατε όλα τα κάνατε. Και να όμως που παρόλα όσα κάνατε σήμερα είστε πάλι εδώ ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι πρόκειται «για μία προφανή συνταγματική και θεσμική εκτροπή. Δεν μπορείτε να αρνείστε ότι συμβαίνει να παριστάνετε τον ανήξερο και δεν μπορείτε γιατί το σκοτάδι που κάνατε τα πάντα για να επιβάλλεται τελικά νικήθηκε. Γιατί η δημοκρατία μας και οι θεσμοί της φάνηκε τελικά πολύ πιο ανθεκτική απ’ όσο μπορούσατε να φανταστείτε. Και πλέον είστε απόλυτα εκτεθειμένος».

«Δεν υπάρχουν δημοσιεύματα πληροφορίες και εικασίες σήμερα υπάρχουν αποδείξεις από την πιο επίσημη αρχή του κράτους για την δράση του παρακράτους. Από την αρχή που το Σύνταγμα ορίσει να διαφυλάσσει το απόρρητο των επικοινωνιών. Και απέναντι σε αυτές αποδείξεις, αλλά και της θλιβερή στάση έξι μήνες χρωστάτε απαντήσεις και εξηγήσεις».

Στη συνέχεια επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «ακόμα κι αν επιχειρήσετε να το βάλετε στα πόδια όπως έκαναν οι υπουργοί και οι βουλευτές σας, δεν είχατε το θάρρος να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλεται να απαντήσετε συγκεκριμένα αν δεν το κάνετε θα είναι άλλη μία ομολογία ενοχής»

«Σας είχα καλέσει να δεσμευτείτε και να πείτε πως δεν υπήρξε παρακολούθηση από την ΕΥΠ, της οποίας την ευθύνη από την πρώτη μέρα πήρατε στο γραφεία σας το πρωθυπουργικό. Και τι κάνατε όταν σας έθεσα αυτό το ερώτημα αυτοβούλως αναλάβατε τα χρέη του προέδρου και λήξατε τη συνεδρίαση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι ήξεραν για τις παρακολουθήσεις. «Προφανώς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι παρακολουθήσεις είχανε γίνει και γνωρίζατε ότι είχαν γίνει γιατί εσείς παραγγείλατε κύριε Μητσοτάκη. Εσείς ήσασταν ο εντολέας των παρακολουθήσεων. Προτιμήσατε την φυγή από μία απάντηση. Γνωρίζετε τα πάντα και έξι μήνες λέγατε ψέματα παντού».

«Μέσα στον πανικό σας ή μέσα στις αλαζονεία σας κάνατε ότι μπορεί να φανταστεί κανείς προκειμένου να συγκαλύψετε. Τόσο που να μοιάζει τελικά η εκτροπή των παρακολουθήσεων ισότιμη με την εκτροπή της συγκάλυψης», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια ανέφερε πως «δεν πρόκειται για κάποιο λάθος που αν το γνωρίζατε δεν θα το επιτρέπατε να συμβεί. Δεν πρόκειται για κάποιο ρυπαρό δίκτυο πρόκειται για εγκληματική οργάνωση πρόκειται για ένα μοντέλο διακυβέρνησης που δεν το έστησε κανένας άλλος πέρα από εσάς τον ίδιο και μάλιστα επαναλαμβάνω με σχέδιο από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης σας. Δική σας απόφαση ήταν νταντά λάβετε προσωπικά την ΕΥΠ».

Κατρίνης: Καλούμε τον ελληνικό λαό να ανατρέψει με την ψήφο του τη σημερινή παρακμή

«Αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να συνεχίσουν. Έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά στη χώρα, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου. Αποτελούν, πλέον, παράγοντες θεσμικής εκτροπής και ανωμαλίας. Συνιστούν απειλή για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα αλλά και για την ίδια τη λειτουργία των θεσμών», τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης στην ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση έχει απολέσει εδώ και αρκετό καιρό την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Έχει σταματήσει να λειτουργεί ως μια κυβέρνηση που υπηρετεί τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και λειτουργεί ως καθεστώς. Με εμφανείς αντιδημοκρατικές πρακτικές και αντιλήψεις. Με κυνικές μεθόδους συσκότισης και συγκάλυψης υπαρκτών σκανδάλων. Με κατάλυση των αρχών και των κανόνων του κράτους δικαίου», τόνισε.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μέχρι σήμερα αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αποτελούν ούτε το 1% των όσων συνέβησαν, τονίζοντας ότι υπάρχει «πραγματικά ένα ρυπαρό δίκτυο με τη διαφορά ότι το ρυπαρό αυτό δίκτυο και στήθηκε και οργανώθηκε μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου».

Τόνισε ότι το τέλος αυτής της υπόθεσης θα έρθει μόνο «μέσα από την κάθαρση, μέσα από την αποκάλυψη της αλήθειας, μέσα από την τιμωρία των ενόχων».

Ο κ. Κατρίνης στηλίτευσε το επίπεδο αντιπαράθεσης και την τεχνητή οξύτητα που δημιουργούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

«Την πόλωση, την ένταση και την οξύτητα την έχει φαίνεται ανάγκη αυτός ο αδύναμος δικομματισμός. Τη χρησιμοποιεί για να εγκλωβίσει τους πολίτες στην επιλογή είτε της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν την έχει, όμως, σίγουρα ανάγκη ο τόπος» ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δυσανεξία απέναντι στη διαφορετική άποψη και στην προστασία των θεσμών, του κράτους δικαίου από καθεστωτικές συμπεριφορές και αντιλήψεις.

Κουτσούμπας: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος
Η σημερινή μάχη ξεκίνησε με την ομιλία του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. «Είστε οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όλοι μαζί υπερασπίζεστε την κανονικότητα των παρακολουθήσεων και βγάζετε λάδι το Κράτος και την ΕΥΠ. Το αίσχος των παρακολουθήσεων έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων. Έχει και τη σφραγίδα της ΕΕ στο όνομα της οποίας πίνετε όλοι νερό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Γιατί κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέσατε πρόταση μομφής για την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης κατά της πανδημίας με την οποία χάθηκαν τόσες ζωές; Γιατί δεν καταθέσατε μομφή για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία; Μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψηφίσατε το ψήφισμα που καλούσε τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τους εξοπλισμούς προς τον Ζελένσκι που φρέθει στους κόλπους του ναζί. Μαζί ψηφίσατε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό. Την ημέρα που μίλησε ο εκπρόσωπος του Αζόφ μόνο το ΚΚΕ έλειπε από τη Βουλή», πρόσθεσε.

«Βλέπετε τους νέους σαν κουκιά και τους εμφανίζεστε ως εργολάβοι λύσεων. Αυτό κάνει ο κ. Μητσοτάκης όπως και ο κ. Τσίπρας με το σποτάκι του που λέει ότι με μια ψήφο η νεολαία θα πάρει τη ζωή στα χέρια της. Τι ζητάτε από τους νέους, να σας παρακολουθούν να ψηφίζετε νόμους σαν τους μνημονιακούς; Πού πήγε η άμεση Δημοκρατία; Αντιμετωπίζετε περίπου ως ανίκανη μια νεολαία που πάλεψε για μέτρα προστασίας από την πανδημία, για την πανεπιστημιακή αστυνομία, απήργησαν, βρέθηκαν στον δρόμο», εξήγησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα