Αποζημίωση 700.000 ευρώ για τον θάνατο στρατιώτη

Από το Στρατοδικείο ο λοχίας κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε εφετειακή απόφαση με την οποία το Δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση περίπου 700.000 ευρώ σε συγγενείς 21χρόνου στρατιώτη Πυροβολικού του οποίου το κεφάλι συνεθλίβει μεταξύ δυο οχημάτων από λάθος του οδηγού λοχία του.

Ειδικότερα, ο άτυχος στρατιώτης ο οποίος ήταν οδηγός οχήματος κλήθηκε, ενόψει της επιθεώρησης που θα γινόταν την επόμενη μέρα να βοηθήσει να ρυμουλκηθεί ένα ανατρεπόμενο φορτηγό αυτοκίνητο (Μ 47) που χρησιμοποιείτο για την αποκομιδή των σκουπιδιών της Στρατιωτικής Μονάδας, το οποίο είχε υποστεί μηχανική βλάβη και ρυμουλκήθηκε με συρματόσκοινο από τον σκουπιδότοπο των Μεγάρων στην στρατιωτική Μονάδα.

Ο 21χρόνος στρατιώτης κλήθηκε από τον λοχία του στον όρχο των οχημάτων (χώρος στάθμευσης των στρατιωτικών οχημάτων) προκειμένου να βοηθήσει στην τοποθέτηση του συρματόσκοινου, ώστε να ρυμουλκηθεί το χαλασμένο αυτοκίνητο στο σημείο που έπρεπε του όρχου.

Πράγματι, το ένα όχημα από το άλλο ήρθε σε απόσταση 1,20 μέτρων. Τότε μεταξύ των δύο οχημάτων μπήκε ο 21χρόνος μαζί με ένα ακόμη συνάδελφό του προκειμένου να προσαρμόσουν το συρματόσχοινο για να γίνει η ρυμούλκησης του χαλασμένου αυτοκινήτου.

Όμως την στιγμή εκείνη ο λοχίας που επέβαινε στο αυτοκίνητο που θα ρυμουλκούσε το χαλασμένο Μ47, χωρίς να ελέγξει εάν είχε πραγματοποιηθεί ή όχι η πρόσδεση από τους στρατιώτες και χωρίς να ελέγξει εάν οι στρατιώτες είχαν απομακρυνθεί, έκανε όπισθεν.

Το αποτέλεσμα ήταν να συνθλιβεί το κεφάλι του 21χρόνου στρατιώτη, ο οποίος έπεσε στο έδαφος αιμόφυρτος.

Ο γιατρός της Μονάδας διαπίστωσε το θάνατο του άτυχου στρατιώτη και με εντολή του διοικητή της Μονάδας διεκομίσθη στο 401 ΓΣΝΑ, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του από βαρυτάτη κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Από το Στρατοδικείο ο λοχίας κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους και 3 μηνών!

Η μητέρα, η αδελφή, ο παππούς και η γιαγιά προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από την απώλεια του 21χρόνου, ενώ παράλληλα αξίωσαν την καταβολή των εξόδων κηδείας, τα χρήματα για τη κατασκευή του μνήματος και του γεύματος 190 ατόμων που έγινε μετά τον ενταφιασμό του εις μνήμη άτυχου νέου.

Πράγματι, τα Διοικητικά Δικαστήρια επιδίκασαν αποζημίωση στους συγγενείς και τα έξοδα κηδείας, κ.λπ., εκτός του γεύματος, το οποίο κατά τους δικαστές δεν υπάγεται στα έξοδα κηδείας.

Την σχετική Εφετειακή απόφαση επικύρωσε το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς το Ελληνικού Δημοσίου που ζητούσε να αναιρεθεί η εν λόγω εφετειακή απόφαση που δικαίωσε τους συγγενείς του 21χρόνου και υποχρέωσε το Δημόσιο να τους καταβάλει 700.000 ευρώ μαζί με τους νόμιμους τόκους.

Σχετικά άρθρα