Αποζημίωση και στα πεθερικά!

Στον κύκλο των ατόμων τα οποία δικαιούνται να λάβουν αποζημίωση για ηθική βλάβη σε περίπτωση θανάτου συγγενικού τους προσώπου ανήκουν ο πεθερός και η πεθερά.

a1

Ακολουθώντας τη νομολογία του Αρείου Πάγου και το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφαίνεται ότι η έννοια των μελών της οικογένειας εκτός από συζύγους, γονείς, παιδιά, αδελφούς, παππού, γιαγιά, εγγονούς, νύφη και γαμπρό περιλαμβάνει και τον πεθερό και την πεθερά.

Αφορμή αποτέλεσε η επιδίκαση αποζημίωσης σε συγγενείς νεαρής γυναίκας η οποία από ιατρικό λάθος έχασε τη ζωή της μετά τη γέννηση του τέταρτου παιδιού της. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι πρέπει να δοθεί χρηματική ικανοποίηση, όχι μόνον στο στενό πυρήνα των μελών της οικογένειας αλλά και στην πεθερά της 26χρονης για την ψυχική οδύνη που υπέστη, συνολικού ύψους 2.510.720 ευρώ.

Στον αντίποδα κινήθηκε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, το οποίο έκρινε ότι η πεθερά δεν δικαιούται αποζημίωση καθώς δεν ανήκει στην οικογένεια κατά την έννοια του Αστικού Κώδικα. Μετά τις αντικρουόμενες αποφάσεις, το ζήτημα παραπέμφθηκε στο ΣτΕ το οποίο δέχθηκε ότι μεταξύ των προσώπων που δικαιούνται αποζημιώσεις «εκτός του συζύγου και των εξ αίματος συγγενών κατ’ ευθεία γραμμή και εκ πλαγίου έως δεύτερου βαθμού, περιλαμβάνονται και οι εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού (πεθερός, πεθερά, νύφη και γαμπρός)».

πηγή: enet.gr

Σχετικά άρθρα