Αρχαιολόγοι βρήκαν ταβέρνα ηλικίας 5.000 ετών κι υπολείμματα… μεζέδων!

Το… γλεντούσαν και το 2.700 π.Χ.

Το τσιμπολόγημα και τα μεζεδάκια έξω που τόσο μας αρέσουν σήμερα φαίνεται πως είχαν την τιμητική τους και πριν από 5.000 χρόνια.

Ερευνητές αρχαιολόγοι που έκαναν ανασκαφές στην πόλη Al-Shatrah ανακάλυψαν ένα τέτοιο… ταβερνείο, με καθίσματα, φούρνο, ένα είδος αρχαίου πήλινου ψυγείου που ονομάζεται “zeer” και δοχεία αποθήκευσης, μερικά από τα οποία περιείχαν ακόμα τρόφιμα, γεγονός που μαρτυρά τον τρόπο ζωής που χρονολογείται γύρω στο 2.700 π.Χ.

Η ανακάλυψη έγινε κατά την τέταρτη περίοδο των ανασκαφών, που διεξήχθησαν μεταξύ 22 Οκτωβρίου και 27 Νοεμβρίου πέρυσι. Επικεφαλής της προσπάθειας ήταν ο Χόλι Πίτμαν του Μουσείου Πεν, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, με την υποστήριξη της Σάρα Πιτζιμέντι του Πανεπιστημίου της Πίζας.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν μεθόδους όπως η ανασκαφή, η επιφανειακή έρευνα, η φωτογραφία UAV (drone), η μαγνητομετρία, και η χαρτογράφηση για γεωλογικά και πολιτισμικά δείγματα σε σημεία ενδιαφέροντος, σε μια τοποθεσία που εκτείνεται σε πάνω από 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η ταβέρνα ανακαλύφθηκε στην τάφρο 3. Σε ένα από τα δωμάτια της ταβέρνας μάλιστα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν «εκατοντάδες κεραμικά κύπελλα και ποτήρια […] πολλά με το αρχικό τους περιεχόμενο (φαγητά και ποτά, με άφθονα οστά ζώων και οργανικά υπολείμματα)».

Βρήκανε και μεζεδάκια δηλαδή.

Στη νοτιοανατολική γωνία του ίδιου δωματίου, βρήκαν μια «μεγάλη κυκλική εγκατάσταση» που αποτελείται από «τους επαναχρησιμοποιημένους πάτους δύο μεγάλων βάζων, προσεκτικά κομμένους και τοποθετημένους ο ένας μέσα στον άλλον, με το χώρο μεταξύ τους γεμάτο με όστρακα αγγείων».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η κεραμική εγκατάσταση χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως «συσκευή ψύξης», ή ψυγείο, για την αποθήκευση ποτών. Η ανακάλυψη αυτής της συσκευής ψύξης της εποχής του χαλκού, μαζί με έναν μεγάλο φούρνο, μια αυλή γεμάτη παγκάκια και κεραμικά δοχεία φαγητού είναι αυτό που οδήγησε τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι κάποτε ήταν ταβέρνα.

πηγή: in2life.gr

Σχετικά άρθρα