Αρχίζει η μεγάλη σύγκρουση!

Η μεγάλη μάχη του Eurogroup

Τα πράγματα θα χειροτερεύουν, πριν γίνουν καλύτερα, λέει ένας νόμος του Μέρφι, που είναι πιθανόν να ισχύσει και στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβερνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup, ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής, μπροστά σε ενα τείχος άρνησης απο τους περισσότερους εταίρους στο ελληνικό αίτημα για επανακαθορισμό της σχέσης χωρίς μνημόνια και τρόικα.

Ο αποφασιστικός τσάρος της οικονομίας θα εχει απέναντί του όχι μονο τον σκληρό Σόιμπλε, αλλα και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκάρντ, καθώς και τον κεντρικό τραπεζίτη της Ένωσης Μάριο Ντράγκι – η τρόικα εν ολίγοις σχεδόν στο πιο υψηλό επίπεδό της.

Σε αυτή τη φάση καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στα βασικά ζητήματα των διαφωνιών, που έχουν εκφραστεί και μάλλον αυτό το ξέρουν όλοι. Το ζητούμενο, σύμφωνα και με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, είναι εάν θα ανοίξει ο δρόμος, ενα μονοπάτι έστω, για μια μεγαλύτερη σύγκλιση αύριο στη σύνοδο και μια οριστική συμφωνία τη Δευτέρα στο τακτικό Εurogroup.

Η αισιόδοξη προσέγγιση λέει αυτό ακριβώς και μάλιστα φορείς της άποψης αυτής ειναι μεταξύ άλλων στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σαν τον Νίκο Παππά, αλλα ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει οτιδήποτε.

Οι πιέσεις αναμένεται να είναι αφόρητες και σίγουρα θα ανοίξουν πολλοί κάποια έστω χαρτιά τους. Ουσιαστικά όμως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι θα αναζητήσουν από σήμερα τα σημεία σύγκλισης και πάντως θα διαφανεί εάν όντως υπάρχει περιθώριο για συμφωνία ή η πορεία προς τη σύγκρουση ειναι ανεπίστρεπτη.

Σκληρή γραμμή από Αθήνα

Το στίγμα της Αθήνας φάνηκε χθες τόσο με την ομιλία του πρωθυπουργού που ξεκαθάρισε ότι το Μνημόνιο τελείωσε το βράδυ των εκλογών αλλά και του υπουργού Οικονομικών που δήλωσε: «Αποδεχόμαστε 0% του Μνημνονίου. Δεν θα αποδεχθούμε ούτε μια από τις κόκκινες γραμμές που ενισχύουν την άρνηση της πραγματικότητας και θυσιάζουν Έλληνες χωρίς αιτία, δεν θα υποκύψουμε στην απατηλή πλάνη ότι απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αποτελεί μεταρρύθμιση».

Αν σε αυτά συνυπολογιστεί η άτεγκτη στάση Σόιμπλε που ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε «Ή υπάρχον πρόγραμμα ή τέλος» αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα περιθώρια για συμφωνάι σήμερα είναι λιγοστά.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες στη σκληρή γραμμή Σόιμπλε φέρεται να έχει συμπαραταχθεί και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Και όλα αυτά ενώ από σήμερα τίθεται σε ισχύ το μπλόκο της ΕΚΤ στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων…

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα