Αρχίζουν οι κληρώσεις της εφορίας

1000 ευρώ θα κερδίζουν 1000 τυχεροί

Ξεκινούν από τον Αύγουστο οι κληρώσεις της εφορίας για τα χρηματικά έπαθλα, τα οποία θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι με βάση τις δαπάνες τους με πλαστικό χρήμα.

Εκκρεμεί η οριστικοποίηση του σχεδίου, το οποίο έχει διαμορφωθεί στις βασικές του πλευρές, από το επιτελείο της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, έως το τέλος του μήνα θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Με βάση αυτό το σχέδιο, θα γίνονται κάθε μήνα κληρώσεις για τις αποδείξεις δαπανών των φορολογούμενων με κάρτες και άλλες μορφές «πλαστικού» χρήματος.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να κληρώνονται 1.000 τυχεροί, οι οποίοι θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας. Στην «κληρωτίδα» θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις του κάθε φορολογούμενου, ενδεχομένως πάνω από κάποιο όριο. Κάθε μία θα αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο ΑΦΜ, ενώ τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα από την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των τραπεζών, μέσω των οποίων γίνονται οι δαπάνες με «πλαστικό» χρήμα. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι κάθε μήνα να διατίθεται για το σκοπό αυτό, ποσό 1.000.000 ευρώ.

Μετά την κλήρωση, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το χρηματικό έπαθλο θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου μέσω του ΤΑXIS.

Για τις πρώτες κληρώσεις εξετάζονται δύο σενάρια. Το ένα προβλέπει οι τυχεροί να προκύψουν από τις δαπάνες μέσω «πλαστικού» χρήματος του Ιουλίου. Το άλλο προβλέπει να μπουν στην «κληρωτίδα» και οι δαπάνες των παλαιότερων ετών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αυτό το σχέδιο το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να δώσει κίνητρο στους φορολογούμενους να κάνουν περισσότερες συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα, προκειμένου αυτό να αποτελέσει όπλο στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, καθώς έτσι θα γίνεται η ηλεκτρονική διασταύρωση όλων των συναλλαγών.

Σχετικά άρθρα