Αρνείται να διαπραγματευτεί στο Μινσκ ο Ζελένσκι

Έτοιμοι οι Ρώσοι για διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία

Η ρωσική αντιπροσωπεία έχει ήδη φτάσει στη Λευκορωσία για συνομιλίες με τους Ουκρανούς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής διοίκησης.

«Η ρωσική πλευρά είναι ήδη έτοιμη για διαπραγματεύσεις στο Γκόμελ, τώρα περιμένουμε τους Ουκρανούς», δήλωσε ο Πεσκόφ στο RIA Novosti.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι είχαν προετοιμάσει όλα τα απαραίτητα για τη συνάντηση και πλέον ασχολούνται με την επίλυση ζητημάτων πρωτοκόλλου.

 

Zελένσκι: «Όχι» σε συνομιλίες στο Μινσκ

Σε μια πρώτη αντίδραση ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες στο Μινσκ «θα μπορούσαν να ήταν δυνατές» εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες σε άλλες χώρες που δεν δείχνουν επιθετικότητα προς τη χώρα του. «Φυσικά και θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να συναντηθούμε, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού – τα προτείναμε στους Ρώσους. Οποιαδήποτε άλλη πόλη θα μας ταίριαζε επίσης – σε μια χώρα, από την επικράτεια της οποίας δεν εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι διαπραγματεύσεις μπορούν να είναι ειλικρινείς και να τερματίσουν πραγματικά τον πόλεμο», τόνισε. Από την πλευρά του ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντολιά, είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία μετέβη στο Γκομέλ γνωρίζοντας ότι είναι άσκοπο. Κι επανέλαβε ότι η θέση του Ζελένσκι παραμένει η ίδια: μόνον πραγματικές συνομιλίες, χωρίς τελεσίγραφα.

Σχετικά άρθρα