“Ας βομβαρδίσουμε τον Άρη!”

Τι λέει ο άνθρωπος;

O Elon Musk, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του PayPal, CEO της Tesla Motors και της μοναδικής ιδιωτικής επιχείρησης εξερεύνησης του διαστήματος, της Space X έχει δείξει ότι δεν στερεύει ποτέ από ιδέες. Ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη, τις Hyperloop κάψουλες που αγγίζουν τα 1100 χιλιόμετρα και φυσικά το διάστημα.

Αυτή τη φορά βρέθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, και για μια ακόμη φορά τάραξε τα νερά με τις τρελές του ιδέες. Ο Musk μίλησε για την μετοίκηση του ανθρώπου στον Άρη, μια προσπάθεια που βρίσκεται υπό μελέτη εδώ και καιρό και θεωρείται απαραίτητη για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Να θυμίσουμε ότι ο Musk έχει αποκαλύψει το μεγαλεπίβολο σχέδιό του για την ίδρυση αποικίας 80.000 ατόμων στον Άρη, με την αρχική αποστολή 10 ανθρώπων που θα προετοιμάσουν τις εγκαταστάσεις για τους μελλοντικούς κατοίκους.

Η ιδέα του Musk για να γίνει ο Κόκκινος Πλανήτης κατοικήσιμος είναι να τον βομβαρδίσουμε με θερμοπυρηνικές κεφαλές στους πόλους, κάτι που θα είχε ως συνέπεια να λιώσει μία ποσότητα από το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται παγωμένο στις δύο αυτές περιοχές, και να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρά του.

Με αυτόν αυτόν τον τρόπο η ατμόσφαιρα θα αποκτούσε αρκετά μεγάλο πάχος ώστε να αρχίσει να εγκλωβίζει ένα μέρος της θερμότητας του Άρη. Θεωρητικά, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη, επιτρέποντας επομένως την παρουσία νερού σε υγρή μορφή.

Εάν λοιπόν προχωρήσουμε στον βομβαρδισμό του Άρη, θέτουμε σε λειτουργία έναν παρόμοιο μηχανισμό με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο οποίος αναλαμβάνει να διατηρήσει τις θερμοκρασίες σε ήπια επίπεδα. Ο μηχανισμός θα γινόταν αυτοτροφοδοτούμενος γιατί, όσο περισσότερος πάγος θα έλιωνε, τόσο περισσότερο CO2 θα απελευθερωνόταν, ώστε να αυξηθεί κι άλλο η θερμοκρασία και να επαναληφθεί ο ίδιος κύκλος, σύμφωνα πάντα με το όραμα του Musk.

Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να μην είναι σύμφωνη με τις ιδέες του Elon Musk επικαλούμενη την έκλυση της ραδιενέργειας που θα προκαλούσε ο βομβαρδισμός, και επομένως τη μόλυνση που θα προκαλούσε στον Κόκκινο Πλανήτη. Από την πλευρά της η Nasa δήλωσε ότι η τακτική της είναι να προωθεί την εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος με μεθόδους που προστατεύουν τα υπό εξερεύνηση περιβάλλοντα και την φυσική τους κατάσταση.

Σχετικά άρθρα