«Ασφυξία» στην Ειδομένη

4.500 πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν στα Σκόπια

«Ασφυξία» δημιουργείται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ μετά την απαγόρευση διέλευσης Αφγανών στα Σκόπια και την απαίτηση όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.

Ο συνωστισμός που παρατηρείται από το πρωί στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου, όπου δεκάδες λεωφορεία έχουν αποβιβάσει περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες, είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να αποφασίσουν να φτάσουν μέχρι την ουδέτερη ζώνη, περπατώντας περίπου 20 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά αργή, ενώ συνολικά περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα περίπου 4.500 άνθρωποι.

Η ΠΓΔΜ επιβεβαίωσε πως δεν επιτρέπει τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, έπειτα από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο. Μέχρι πρότινος, υπενθυμίζεται, επιτρεπόταν διέλευση σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Επιπλέον, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μόνο αν έχουν ταυτότητα ή διαβατήριο, μαζί με το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ροή για όσους επιτρέπεται η διέλευση -Σύρους και Ιρακινούς, πλέον- είναι εξαιρετικά αργή, καθώς περνάνε περίπου 100 άτομα ανά ώρα.

Η νέα αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται περίπου 2.000 άτομα, ενώ άλλα 4.000 που αποβιβάστηκαν από 80 λεωφορεία που ήρθαν από Αθήνα, αναμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου.

Μουζάλας στο κανάλι της Βουλής:  H παραβίαση αλλάζει το Status Quo

«Ήταν μια εξέλιξη που παραβίαζε τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση»,  δήλωσε στο κανάλι της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

«Έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις» πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας καθώς όπως είπε «η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το Status quo».

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα Μαρί Ελισαμπέτ Ινγκρές (Marie – Elisabeth Ingres) εκφράζει την έντονη ανησυχία της οργάνωσης «εξαιτίας των πρόσθετων περιορισμών που εφαρμόζονται από σήμερα στα σύνορα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Αφγανιστάν». «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν περίπου το 30 % των ατόμων που φθάνουν στην Ελλάδα και πολλοί από αυτούς έχουν πραγματικά οδυνηρές ιστορίες με απειλές, διώξεις και θάνατο, οι οποίες τους ανάγκασαν να διαφύγουν από την πατρίδα τους. Η υπάρχουσα υποδομή στην Ελλάδα για την κάλυψη των αναγκών των εξαιρετικά ευάλωτων αυτών ανθρώπων είναι ήδη ανεπαρκής, χωρίς κανένα σαφές σχέδιο ανταπόκρισης. Είναι προφανές ότι η σημερινή απόφαση έχει ληφθεί με ελάχιστη ή χωρίς καμία προειδοποίηση προς την Ελλάδα. Τώρα πλέον που οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν κανένα τρόπο για να ζητήσουν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ασαφές πού θα πάνε και σε ποιες υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση» δηλώνει η κυρία Ινγκρές.

Η νέα εμπλοκή προέκυψε μετά την απόφαση της Σερβίας να μην δέχεται στο έδαφός της από την ΠΓΔΜ πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, οδηγώντας και τους Σκοπιανούς σε ανάλογο αποκλεισμό. Έτσι οι Αφγανοί που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, προς το παρόν τουλάχιστον παραμένουν εδώ εγκλωβισμένοι χωρίς να μπορούν να συνεχίσουν.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες βράδυ, είχαν εγκλωβισθεί στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, 367 Αφγανοί καθώς οι σερβικές αρχές δεν τους επέτρεπαν τη διέλευση. Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος από την ουδέτερη ζώνη επιτρεπόταν έως τώρα σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα