Ασφυξία στις Ελληνικές τράπεζες

Δεν αύξησε τη ρευστότητα η ΕΚΤ

Αμετάβλητο στα επίπεδα των 88,6 δισ. ευρώ διατήρησε τον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA) η ΕΚΤ, με το διοικητικό συμβούλιό της να τονίζει ότι το όλο θέμα θα επανεξεταστεί τη Δευτέρα.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης οι οποίοι μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg ανέφεραν ότι
η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας χρόνο στους πολιτικούς της ΕΕ να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας που θα φέρει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.

Όπως τονίζει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως τελική προθεσμία την Κυριακή για να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ η Ελλάδα έχει ζητήσει ένα νέο τριετές πακέτο διάσωσης.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το πρακτορείο Reuters μετέδιδε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής περαιτέρω ρευστότητας στην Ελλάδα μέσω του ELA, ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν και όπως όλα δείχνουν, η ΕΚΤ περιμένει τα αποτελέσματα της νέας, κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για την χώρα μας την ερχόμενη Κυριακή, προκειμένου να λάβει τις όποιες αποφάσεις.

Διαβεβαιώσεις Ντράγκι για στήριξη των τραπεζών μέχρι την Κυριακή

Πάντως, όπως αποκάλυψε χθες το βράδυ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης πως η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Παρατείνεται το κλείσιμο των τραπεζών

Υπό τις νέες συνθήκες, η τραπεζική αργία οδεύει προς νέα παράταση και ενδεχομένως και το όριο αναλήψεων των 60 ευρώ από τα ΑΤΜ και των 120 ευρώ για συνταξιούχους από τα γκισέ των τραπεζών -εφόσον δεν μειωθούν τελικώς και αυτά!

Η σύσκεψη που θα ξεκινούσε στις 5 το απόγευμα στο Γενικό Λογιστήριο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα με εκπροσώπους των τραπεζών ακυρώθηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως θα βγει νέα υπουργική απόφαση Τσακαλώτου για παράταση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που λήγει απόψε τα μεσάνυχτα, με κάποιες τροποποιήσεις σε σχέση με όσα ίσχυαν.

Σχετικά άρθρα