Ασθενής που ιάθηκε από κορονοϊό στην Ελλάδα νόσησε ξανά

Τι ψάχνει ο ΕΟΔΥ

Στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται ένα περιστατικό επαναλοίμωξης από κορονοϊό. Μια για γυναίκα, η οποία είχε βρεθεί θετική στον ιό στα τέλη Μαρτίου, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», απ’ όπου πήρε εξιτήριο στις 6 Απριλίου. Όπως μετέδωσε το Open TV εβδομάδες αργότερα, έπειτα από αδιαθεσία που ένιωσε πήγε ξανά στο νοσοκομείο και το Σάββατο βρέθηκε ξανά θετική στον κορονοϊό.

Στο φαινόμενο αυτό είχε αναφερθεί πριν από λίγο καιρό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς υπήρξε η καταγραφή περίπου ανάλογων περιστατικών στη Νότια Κορέα.

«Σχετικά με την πιθανότητα επαναλοίμωξης, που ίσως διαβάσατε για αυτή το Σαββατοκύριακο και ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Νότιας Κορέας, είχαμε και κάποιες δηλώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Θα σας πω ότι αυτό που ανέφεραν οι Νοτιοκορεάτες συνάδελφοι, αφορούσε ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ είχαν αρχικά αρνητικό έλεγχο, είχαν αναρρώσει. Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού χωρίς να μολύνει και να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου» είχε αναφέρει στις 13 Απριλίου ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

«Ομάδα του Π.Ο.Υ. θα διερευνήσει περαιτέρω αυτά τα δεδομένα και αν αυτά αφορούν αληθινή επαναλοίμωξη. Μάλλον όχι. Η ανίχνευση του ιού με PCR μετά τις 2-3 εβδομάδες που έχει περάσει κάποιος τη νόσο, γνωρίζουμε εμείς οι επιστήμονες ότι δεν ισοδυναμεί με μετάδοση και αυτό φαίνεται να τεκμηριώνεται και από δημοσιευμένα δεδομένα από μεγάλες ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού» είχε πει.

Καθοριστικές για το εμβόλιο οι μεταλλάξεις

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο ζήτημα των μεταλλάξεων του ιού, καθώς αυτές συνδέονται με την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα προσφέρει αποτελεσματική και πιο μακρά προστασία. Επικαλέστηκε δημοσιεύσεις από μια εκ των καλύτερων πανεπιστημιακών ομάδων της Ελβετίας που αναλύει δείγματα του νέου ιού από 36 χώρες σε 6 ηπείρους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, κάποιο ιοί του αναπνευστικού, όπως ο ιός της γρίπης, αλλά και ο νέος κορoνοϊός, εμφανίζουν συχνά μεταλλάξεις, δηλαδή μικροδιαφορές στο γενετικό τους υλικό. Μάλιστα, αυτές μπορεί να επηρεάσουν την επιθετικότητα ενός ιού ή και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Ακόμα περισσότερο, αυτές οι μικροδιαφορές στους ιούς μπορούν να αναλυθούν και να βοηθήσουν με ειδικά επιστημονικά εργαλεία να προσδιοριστεί η προέλευση ενός στελέχους του ιού.

Ανέφερε, για παράδειγμα πως μπορεί να δείξουν οι μεταλλάξεις για το αν ένα στέλεχος που ανιχνεύθηκε σε έναν ασθενή στην Ελλάδα προήλθε από μια χώρα της Ευρώπης ή μια χώρα της Ασίας.Και ακόμα περισσότερο, τέτοιου είδους αναλύσεις να “πουν” αν κάποιες επιδημίες συνδέονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, τα περιστατικά της Ισλανδίας ανακαλύφθηκε πως προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρώπη. Τα περιστατικά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εισήχθησαν από πολλαπλές οδούς στη χώρα, τόσο από την Κίνα τον Ιανουάριο, όσο και από την Ευρώπη τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Όλα αυτά δείχνουν πόσο συνδεδεμένος είναι ο κόσμος μας. Και πως μια επιδημία στην άκρη της γης μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να επηρεάσει την άλλη άκρη. Επίσης, αυτή η καταγραφή της πορείας ενός ιού μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε προβλέψεις για τη διασπορά του και πως μπορεί να κινηθεί στο μέλλον αυτός ή ένας παρόμοιος ιός και να παίρνουμε αντίστοιχα προληπτικά μέτρα» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, όπως είπε ο ειδικός, η ανάλυση της συνολικής δομής του ιού, το ολικό γονιδίωμα, όπως λέγεται, δείχνει σχετικά ένα βραδύ ρυθμό δημιουργίας μεταλλάξεων, τουλάχιστον σε σχέση με τη γρίπη. «Ακόμα και τα πιο διαφορετικά στελέχη μεταξύ τους έχουν περίπου 40 διαφορές από ένα σύνολο περισσότερων από 29.000 νουκλεοτίδια του ιού. Αυτό επί του παρόντος δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον, με την προϋπόθεση πως ο ιός θα παραμείνει έτσι», επισήμανε.

«Σύμφωνα με τους συναδέλφους από το ελβετικό Πανεπιστήμιο, αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη και ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πιθανόν θα συνοδεύεται από μακρόχρονη και αποτελεσματική προστασία» είπε ο κ. Τσιόδρας. Τόνισε τέλος, πως είναι αναγκαία η συνεχής παρακολούθησή του από τους εργαστηριακούς, ενώ πρόσθεσε πως γίνεται εξαιρετική έρευνα και καταγραφή και αποκλείσει Έλληνες ειδικούς.

Σχετικά άρθρα