Αστρική σκόνη σε στέγες στην Ευρώπη!

Aπό την δημιουργία του ηλιακού συστήματος

Προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, στις στέγες σπιτιών τριών ευρωπαϊκών πόλεων εντοπίστηκαν ίχνη αστρικής σκόνης. Κι όμως! Στις στέγες σπιτιών στο Παρίσι, το Όσλο και το Βερολίνο οι ειδικοί ανίχνευσαν μικροσωματίδια αστρικής σκόνης, ό,τι απέμεινε δηλαδή από τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος.

Τα διαστημικά «σκουπίδια» που εισήλθαν στην ατμόσφαιρα της Γης είχαν μέχρι τώρα εντοπιστεί μόνο στην Ανταρκτική και τον βαθύ ωκεανό. Για τους επιστήμονες, η αστρική σκόνη ήταν σχεδόν αδύνατο να ανιχνευτεί στα αστικά κέντρα καθώς θεωρούσαν δύσκολο να εντοπιστεί εξαιτίας της ρύπανσης και της σκόνης.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα “Telegraph”, επιστήμονες του “Imperial College” του Λονδίνου επιβεβαίωσαν ότι τα σωματίδια αστρικής σκόνης έχουν εντοπιστεί σε στέγες σπιτιών στις τρεις αυτές πόλεις της γηραιάς ηπείρου. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Μάθιου Τζεντζ από το Τμήμα Γης, Επιστήμης και Τεχνολογίας σε συνεργασία με τον ερασιτέχνη μελετητή Τζον Λάρσεν από τη Νορβηγία, πέρασαν από κόσκινο 300 κιλά ιζημάτων που είχαν “παγιδευτεί” σε υδρορροές των πρωτευουσών.

«Όταν ο Τζον με προσέγγισε και μου ανέφερε τις μαρτυρίες πολλών ανθρώπων ότι είχαν βρει αστρική σκόνη στις αστικές περιοχές, είχα τις αμφιβολίες μου. Όταν όμως έγιναν αναλύσεις, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα σωματίδια αυτά ήταν όλα βιομηχανικής προέλευσης» είπε ο καθηγητής Τζεντζ.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες ήξεραν ότι από το 1940 πέφτει αστρική σκόνη συνεχώς μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης. Αυτά τα σωματίδια είναι μικροσκοπικά, μεγέθους σχεδόν 0,01 χιλιοστών και έχουν πέσει στη Γη από τότε που σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Αναλύοντας το περιεχόμενο των μικροσωματιδίων αυτών, οι επιστήμονες λαμβάνουν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό “Geology”, η έκθεση της ομάδας αναφέρει ότι τα αστρικά σωματίδια σκόνης που ανακτώνται από στέγες είναι μεγαλύτερα από ότι άλλα σωματίδια που έχουν ληφθεί. Το μέγεθός τους είναι περίπου 0,3 χιλιοστά. Η ανάλυση των ειδικών δείχνει επίσης ότι αυτά σχηματίστηκαν με την τήξη κατά τη διάρκεια της εισόδου τους στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα περίπου 12 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Για τον Βρετανό καθηγητή, το γεγονός αυτό τα καθιστά τα ταχύτερα κινούμενα σωματίδια σκόνης που έχουν βρεθεί στη Γη.

Σχετικά άρθρα