Ασύλληπτη καταστροφή στο Μάτι!

Ο αποκαλυπτικός χάρτης του Αστεροσκοπείου

Τεράστια είναι η καταστροφή στο Μάτι, μετά τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, όπως αποκαλύπτει ο χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με αεροφωτογραφίες που λήφθηκαν δύο ημέρες μετά τη φωτιά, το 70% της έκτασης αντιστοιχεί σε πλήρως καμένες εκτάσεις, και το 30% αντιστοιχεί σε μερικώς ή μη καμένες εκτάσεις.

Ο χάρτης φανερώνει πως λίγο ανατολικά της λεωφόρου Μαραθώνος, στην καρδιά του οικισμού Μάτι, υπάρχει μια κατάμαυρη έκταση. Ο ορθοφωτοχάρτης καλύπτει έκταση 4.318 στρεμμάτων, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της συνολικής καμένης έκτασης στην ανατολική Αττική, που ανέρχεται σε περίπου 12.600 στρέμματα.

«Στις δύσκολες αυτές μέρες, οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί από την ανείπωτη αυτή τραγωδία, και οι υπηρεσίες μας είναι στη διάθεση της πολιτείας συμβάλλοντας κατά το δυνατόν στη διαχείριση της τεράστιας καταστροφής» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΑΑ και του διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου, Δρ. Χάρη Κοντοέ.

Έρχονται Αυστραλοί εμπειρογνώμονες

Στο μεταξύ, το Σάββατο (04.08.2018), κλιμάκιο 12 Αυστραλών εμπειρογνωμόνων ανάλυσης επιπτώσεων καταστροφών φτάνει στην Αθήνα, προκειμένου να συνδράμει τις ελληνικές υπηρεσίες και ειδικότερα την πυροσβεστική, στο δύσκολο έργο της εκτίμησης και της διαχείρισης της καταστροφής στο Μάτι Αττικής.

Για τη συνδρομή αυτή προσφέρθηκε η αυστραλιανή κυβέρνηση, σε ένδειξη αλληλεγγύης για τη μεγάλη τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα, δεδομένου ότι και η ίδια αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε χρόνο μεγάλες καταστροφές, γι’ αυτό και έχει αναπτύξει εξελιγμένο μηχανισμό στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η πρόταση για συνδρομή έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας στον κ. Τσίπρα, ο οποίος την αποδέχτηκε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του.

Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, με την πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Kate Logan, ρυθμίστηκαν οι λεπτομέρειες για την άφιξη της δωδεκαμελούς ομάδας Αυστραλών εμπειρογνωμόνων και αύριο αναμένεται η άφιξή τους στην Αθήνα, όπου θα τους υποδεχτούν οι υπεύθυνοι του τμήματος διεθνών σχέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Την ομάδα αποτελούν δέκα ειδικευμένα στελέχη της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος της Αυστραλίας, από τα Τμήματα της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτώριας, και θα την υποστηρίζουν δύο στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Κρίσεων (Crisis Response Officers) του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά άρθρα