Αθωώθηκε γιατί κοιμήθηκε ο ένορκος

Όλα αυτά σε υπόθεση βιασμού

Δανός πατέρας, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, κατηγορήθηκε για το βιασμό της ανήλικης κόρης του και έπειτα από δύο δίκες αθωώθηκε επειδή ένας από τους ενόρκους κοιμήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Πιο συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2015 ο πατέρας κατηγορήθηκε για το βιασμό της 14χρονης κόρης του και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανατολικής Κοπεγχάγης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όμως, διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης για τον Σεπτέμβριο του 2016, επειδή κατά τη διάρκεια της αρχικής δίκης ένας από τους τρεις ενόρκους φέρεται ότι κοιμόταν.

Συγκεκριμένα, συνήγοροι του κατηγορούμενου με το επιχείρημα ότι δύο δεσμοφύλακες είχαν αιφνιδιάσει έναν από τους ενόρκους που τον είχε πάρει ο ύπνος, απαίτησαν επανεξέταση της δίκης.

«Την ημέρα κατά την οποία κατέθετε ο σημαντικότερος μάρτυρας, εκείνος κοιμόταν», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Χένρικ Στάγκετορν.

Το περιστατικό έλαβε χώρα όταν τα φώτα του δικαστηρίου έσβησαν και ενώ οι δικαστές ετοιμάζονταν να δουν το βίντεο από τις ανακρίσεις των τριών παιδιών του.

Σύμφωνα με νόμο της Δανίας, οι δίκες στα εφετεία διεξάγονται ενώπιον τριών δικαστών και τριών ενόρκων.

Έναν χρόνο μετά την καταδίκη του κατηγορουμένου με τέσσερις ψήφους υπέρ έναντι δύο κατά, το δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της αθώωσής του με πέντε ψήφους υπέρ, έναντι μίας κατά.

Ο Δανός άντρας καταδικάστηκε εντέλει σε φυλάκιση 10 μηνών για την κακοποίηση των άλλων δύο παιδιών του, αλλά επειδή είχε εκτίσει ήδη 28 μήνες φυλάκισης από την πρώτη του καταδίκη τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

Σχετικά άρθρα