Άυπνοι οι μεθυσμένοι;

Η απάντηση των ερευνητών

Πολλοί θα το έχετε παρατηρήσει, πως όταν δεν κοιμηθείτε σωστά κι αρκετά για μερικές ημέρες μένετε με μια αίσθηση παρόμοια με εκείνη που έχετε ως… μεθυσμένοι! Κάτι σαν jetlag. Μια γλυκιά ζαλάδα και μια αίσθηση περίεργης ευφορίας.

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν στοιχεία χιλιάδων ανθρώπων από 100 διαφορετικές χώρες και εξηγούν το γιατί συμβαίνει αυτό.

Το συμπέρασμα που έβγαλαν είναι πως ο ύπνος είναι ακόμα πιο σημαντικός απ’ όσο νομίζαμε αρχικά. Επίσης, όσοι κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες το 24ωρο δημιουργούν ένα “χρέος” ύπνου που αργότερα θα αρχίζουν να ξεπληρώνουν με συμπτώματα αϋπνίας.

Η έρευνα έδειξε πως οι μεσήλικες άντρες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από έλλειψη ύπνου από τις συνομίληκες τους γυναίκες.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάνε για ύπνο νωρίτερα και να ξυπνήσουν αργότερα. Ιδίως εκείνες που είναι στις ηλικίες 30 με 60.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Olivia Walch λέει πως δεν χρειάζεται να περάσουν αρκετές ημέρες αϋπνίας για να αρχίζει ο άνθρωπος να αισθάνετσαι κυριολεκτικά μεθυσμένος.

Αυτό φυσικά είναι αρκετά επικίνδυνο γιατί επηρεάζει πολλές βασικές καθημερινές λειτουργίες του ανθρώπου όπως η εργασία ή η οδήγηση.

Σχετικά άρθρα