Μπάιντεν: Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με Ερντογάν

Έγινε μετά από περίπου 3 μήνες

O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή 23 Απριλίου την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία, περίπου τρεις μήνες από τότε που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021. Η επικοινωνία των δύο προέδρων έρχεται τη στιγμή που σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα ταραγμένες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «μεταφέροντας το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση σε διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών. Οι ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών και περιφερειακών θεμάτων».

Σημειώνεται πως έχει προηγηθεί η απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν οριστικά τη συνεργασία τους με την Τουρκία στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλα αμερικανικά μέσα αναπαράγουν πως ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Εως τώρα, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας Ερντογάν – Μπάιντεν.

Σχετικά άρθρα