Μπαίνουν 6.500 «κατάσκοποι» στα χωράφια

Οι πληροφορίες που θα δίνει το νέο σύστημα στους αγρότες

Ο «Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα» μπαίνει στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» θα εγκατασταθούν 6.500 τηλεματικοί σταθμοί στα χωράφια.

«Πρέπει να ποτίσει τα σπαράγγια, να μαζέψεις φράουλες και να ψεκάσεις τις ελιές». Αυτό το μήνυμα θα φτάνει στο κινητό του καλλιεργητή και θα δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα γίνει η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Το έργο αφορά στη δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Θα περιλαμβάνει μια τεχνολογική πλατφόρμα και την απαραίτητη υποδομή για την υποστήριξη του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία θα επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων από τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών.

Στόχος είναι να καλυφθεί το 60% της παραγόμενης αξίας των ελληνικών προϊόντων με αρχική εφαρμογή στις 20 πιο παραγωγικές και εξαγώγιμες καλλιέργειες όπως τα σιτηρά, το ρύζι, το βαμβάκι, την ελιά, το αμπέλι, εσπεριδοειδή, καλλωπιστικά φυτά, ενώ σταδιακά θα καλυφθεί το σύνολο της παραγωγής.

Συνολικά θα τοποθετηθούν 6.500 επίγειοι σταθμοί στις 13 περιφέρειες της χώρας. Η εγκατάστασή τους θα γίνει σε τρεις φάσεις.

Οι σταθμοί θα έχουν δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ τους και με την πλατφόρμα, ενώ θα είναι εφοδιασμένοι με αισθητήρες μέτρησης εδαφικών και μετεωρολογικών παραμέτρων, σε συνεργασία με τους υφιστάμενους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ. Η αποστολή των δεδομένων που θα συλλέγονται από τους αισθητήρες θα στέλνονται στην πλατφόρμα μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Από το έργο αυτό θα ωφεληθούν σε πρώτη φάση περίπου 450.000 αγρότες, γεωργοί κλπ, οι οποίοι οι οποίοι θα λαμβάνουν προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα, καλλιεργητικές συμβουλές.

Αυτές θα φτάνουν στο κινητό του αγρότη μέσω γραπτού μηνύματος (sms), χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα η τηλεφωνική συσκευή να είναι smart phone, είτε μέσω εφαρμογής (application). Παράλληλα, ο γεωργός θα έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές εφαρμογές που θα του επιτρέπουν την ψηφιοποίηση των καλλιεργητικών δεδομένων (π.χ. πότε/πόσο πότισε, πότε/πόσο έβρεξε) ενώ παράλληλα προβλέπεται εξειδικευμένη εκπαίδευση των ωφελούμενων μέσω ημερίδων και online επιμόρφωσης.

Σχετικά άρθρα