Μπλοκάρει τα πάντα η Τρόικα

Δεν θέλει να έρθει στην Αθήνα χωρίς όρους

Μετά την εμπλοκή που προέκυψε με την αποστολή της εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα, στο πλαίσιο του κλιμακίου της Τρόικα που αναμενόταν τις επόμενες ώρες στην Ελλάδα, προκύπτει μια ακόμη μία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν θα έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα.

Κοινοτικές πηγές, μιλώντας στο iefimerida.gr, σημειώνουν ότι υπάρχει συντονισμός κινήσεων με το ΔΝΤ και ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν θα έρθει στην Αθήνα όταν θα έρθει και η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ.

Η κίνηση αυτή δείχνει ότι όλοι οι Θεσμοί θα ακολουθήσουν σκληρή γραμμή στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για την κατάρτιση του νέου προγράμματος και ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση ούτε στα χρονοδιαγράμματα, ούτε στη διαδικασία.

Επίσης, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διάθεση των ελληνικών Αρχών να γίνονται οι διαπραγματεύσεις σε ουδέτερο έδαφος και όχι στα υπουργεία τίθεται εν αμφιβόλω.

Πάντως, κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στο in.gr ανέφερε πως το πλέον πιθανό είναι η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα να ξεκινήσει τη Δευτέρα 27 Ιουλίου. «Δεν έχει καμία πλευρά χρόνο για χάσιμο», ανέφερε.

ΔΝΤ: Για να έρθουμε στην Αθήνα θα πρέπει να λάβουμε επιστολή πρόσκλησης 

Χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις υποστήριξε ότι «για τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής (σ.σ.: μέχρι χθες) δεν έχει υποβληθεί», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη μεταβεί στην Αθήνασήμερα ή αύριο η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους Θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου. 

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει σήμερα το σχετικό αίτημα προς το ΔΝΤ, για να ανοίξει ο δρόμος για την έλευση των τροϊκανών στην Ελλάδα.

Στην ελληνική πλευρά, πάντως, εκτιμούν ότι τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής θα ξεπεραστούν και είναι θέμα χρόνου η έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί -ώστε να ψηφιστούν από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια τα σχετικά κείμενα- έως τις 18 Αυγούστου, προκειμένου να εκταμιευτούν χρήματα και να πληρωθεί η δόση των 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Οι πρώτες τρικλοποδιές περιμένοντας την Τρόικα… 

  • 1. Εμπόδιο πρώτο:  Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα

Το ότι η κυβέρνηση δεν θέλει την εμπλοκή του Ταμείου δεν είναι κρυφό, όπως δεν είναι κρυφό ότι ο Β. Σόιμπλε και οι δορυφόροι του το έθεσαν ως απαράβατο όρο για να εγκριθεί το τρίτο πακέτο στήριξης. Αποτέλεσμα; Ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη άφιξη της πάλαι ποτέ Τρόικας, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ζήτησε… πρόσκληση από την Αθήνα.

«Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να στείλει σήμερα, Παρασκευή, ειδική επιστολή στην επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία θα της ζητά και επισήμως να έρθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια του ΔΝΤ.

Από την κυβέρνηση επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει εμπλοκή κι ότι εν πάση περιπτώσει πρόκειται για διαδικαστικού χαρακτήρα εκκρεμότητες. Η αλήθεια, όμως, είναι άλλη. Σύμφωνα με την καταρχήν συμφωνία της 12ης Ιουλίου, «τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που ζητούν χρηματοπιστωτική συνδρομή από τον ESM αναμένεται να απευθύνουν, εφόσον είναι δυνατόν, ανάλογο αίτημα και στο ΔΝΤ. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η Ευρωομάδα να συμφωνήσει σχετικά με το νέο πρόγραμμα του ESM. Επομένως, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016». Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να υπάρξει οριστική συμφωνία και εκταμίευση θα πρέπει η Αθήνα να ζητήσει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

  • 2. Εμπόδιο δεύτερο: Το Ταμείο δεν μπορεί να εμπλακεί αν δεν πληρούνται πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις

Ποιες είναι αυτές; Επαρκής πρόοδος, εφαρμογή μέτρων και μεταρρυθμίσεων, επαρκής χρηματοδότηση του προγράμματος σε βάθος 12 μηνών και πάνω απ’ όλα βιώσιμο χρέος. Πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις; Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι το Ταμείο μπορεί να συνεχίσει τη χρηματοδότηση από τον Οκτώβριο και μετά, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, υπάρχει πάντα το «αγκάθι» του χρέους.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου άφησε, δε, να εννοηθεί ότι η διατύπωση στο κείμενο της 12ης Ιουλίου για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι ικανοποιητική, θεωρώντας προφανώς ότι δεν είναι σαφής. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι πρώτα οι Ευρωπαίοι θα λάβουν σαφείς αποφάσεις που θα οδηγούν σε δραστική αναδιάρθρωση του χρέους (επιμήκυνση πληρωμών τουλάχιστον 30 ετών ζητά το ΔΝΤ) και μετά το Ταμείο θα εμπλακεί.

  • 3. Εμπόδιο τρίτο: Η έγκριση και ψήφιση του νέου Μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης δεν συνεπάγεται αυτομάτως εκταμίευση των πρώτων κεφαλαίων από το πρόγραμμα

Όπως παραδέχονται υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, παρά το ότι δεν προβλέπονται άλλα προαπαιτούμενα, έχουν ήδη ακουστεί φωνές από την Ευρωζώνη που ζητούν κι άλλα μέτρα πριν από την όποια εκταμίευση. Ποια μπορεί να είναι αυτά; Όσα κινούνται στην «γκρίζα ζώνη» της ελληνικής πρότασης, όπως η κατάργηση του χαμηλού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, η ανάκληση της φοροαπαλλαγής για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, η αύξηση του φόρου στο τονάζ για τη ναυτιλία, οι ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

  • 4. Εμπόδιο τέταρτο: Το ΔΝΤ για να έρθει στην Ελλάδα φέρεται να απαιτεί τα μέλη του κλιμακίου του να έχουν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και όχι με τεχνοκράτες

Με άλλα λόγια, θέλει να επαναληφθούν οι επισκέψεις στα υπουργεία, απορρίπτοντας την πρόταση που φέρεται να έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για συναντήσεις του ΔΝΤ με τον Γιώργο Χουλιαράκη και ομάδα τεχνοκρατών.

Σχετικά άρθρα